Kukbuk
Kukbuk

Kebab z indyka na szpadach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kebab:
mielone mięso z uda indyka
500 g
czerwona cebula
1 sztuka
suszony czosnek
2 łyżeczki
natka pietruszki
3 łyżki
sproszkowany kmin rzymski
1 łyżeczka
papryka pul biber
3 łyżeczki
chili
pół łyżeczki
pieprz
pół łyżeczki
sumak
2 łyżeczki
sól morska
1 czubata łyżeczka
oliwa
1 łyżka
Dodatki:
lawasz
labneh
grillowane warzywa: papryka, cukinia, bakłażan
czerwona cebula
natka pietruszki
cytryna
za’atar

#Fundusze Promocji


Przepis: Tomasz Czajkowski


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Piotr Janiszewski

Krok 1

Mielone mięso wkładamy do miski. Czerwoną cebulę siekamy. Do miski z mięsem dodajemy pozostałe składniki – mieszamy dłonią w rękawiczce (z uwagi na chili). Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 

Krok 2

Po tym czasie porcjujemy masę na około 120-gramowe kule, następnie formujemy z nich wałki, którymi oblepiamy metalowe szpady do grillowania. Mięso powinno być uformowane na płasko, by szybko się upiekło. Kebaby pieczemy na grillu, możemy też piec w piekarniku z grillem lub na patelni. Kiedy mięso się zrumieni, odstawiamy na moment i szykujemy dodatki.

Krok 3

Lawasz układamy na dużym talerzu i smarujemy kilkoma łyżkami labnehu, na to zsuwamy mięso z 2 szpadek i dodajemy grillowane warzywa, świeżą czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko skrapiamy cytryną i posypujemy za’atarem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk