czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin na gotowanie
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
cukier
400 g
woda
30 ml
wiśnie (wydrylowane)
1 kg
whisky
300 ml
Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl
krok 1
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę – tylko tyle, by cały się zwilżył. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania. Najpierw cukier się rozpuści, a później pojawią się bąbelki – wówczas zmniejszamy ogień i obserwujemy, jak masa nabiera złotej barwy, pilnując, by się nie przypaliła.
krok 2
Wrzucamy wiśnie i przykrywamy garnek. Wlewamy połowę whisky i doprowadzamy do wrzenia.
krok 3
Gotujemy przez kilkanaście godzin – rozkładamy ten proces na trzy dni; w tym czasie z wiśni zrobi się konfitura. Nie przestajemy podgrzewać. Masa wkrótce się zagęści, owoce się rozpadną i zrobią się z nich powidła. Ostatniego dnia, kilka godzin przed końcem smażenia, wlewamy resztę whisky.