Kukbuk
Kukbuk
Zupy. Kapuśniak z młodej kapusty
 (fot. Maciek Niemojewski)

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
żeberka wędzone
300 g
zimna woda
1½ l
cebula
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler
¼ sztuki
por
1 sztuka (biała część)
suszone grzyby
3 sztuki
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
3 sztuki
ziemniaki
400 g
sól
do gotowania + do smaku
kiszona młoda kapusta
300 g
boczek wędzony
100 g
masło
1 łyżka
pieprz
do smaku
suszony majeranek
1 łyżeczka
mielony kminek
½ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. W trakcie gotowania zbieramy powstały biały szum.

krok 2

Jedną cebulę opalamy nad palnikiem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Do garnka z żeberkami dokładamy przygotowane warzywa, białą część pora, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy dalej, przez 30 minut.

krok 3

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

krok 4

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku – odstawiamy go na bok w miseczce. Kapustę siekamy, boczek kroimy w kostkę, a pozostałą cebulę obieramy i tniemy w piórka. Boczek i cebulę smażymy na maśle do zrumienienia. Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Do garnka wrzucamy posiekaną kapustę, boczek i cebulę. Gotujemy około 10 minut.

krok 5

Żeberka obieramy z mięsa. Przestudzoną marchewkę ścieramy na tarce, grzyby siekamy – dodajemy je do zupy razem z ugotowanymi ziemniaki i mięsem z żeberek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i ewentualnie sokiem wyciśniętym z kapusty. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk