Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź jak przygotować jajka gotowane w herbacie - PRZEPIS (fot. Jakub Stanek)

Jajka gotowane w herbacie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Wywar do moczenia jajek (sauce base):
imbir
4 plasterki
anyż
3 gwiazdki
cynamon
1 laska
liście laurowe
2 sztuki
czarna herbata lub oolong
2 łyżki liści
pieprz syczuański
1 łyżeczka
jasny sos sojowy
3 łyżki
ciemny sos sojowy
4 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
woda
tyle, żeby zakryć jajka
jajka "zerówki"
6 sztuk

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 2

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Wyłączamy gaz, zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

krok 2

W osobnym garnku, we wrzącej wodzie gotujemy jajka (7 minut). Wyjmujemy je i przekładamy do zimnej wody. Po schłodzeniu rozbijamy lekko skorupki (nie obieramy – jajka powinny zostać w skorupkach), by powstały pęknięcia, przez które sos przesiąknie do wnętrza i zabarwi jajka motywem marmuru. 

krok 3

Wkładamy je do sosu – upewniamy się, czy wszystkie są przykryte wywarem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny (aby otrzymać ostrzejszy smak, moczymy jajka dłużej).

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk