Jajka gotowane w herbacie
- Wywar do moczenia jajek (sauce base):
- imbir
- 4 plasterki
- anyż
- 3 gwiazdki
- cynamon
- 1 laska
- liście laurowe
- 2 sztuki
- czarna herbata lub oolong
- 2 łyżki liści
- pieprz syczuański
- 1 łyżeczka
- jasny sos sojowy
- 3 łyżki
- ciemny sos sojowy
- 4 łyżeczki
- cukier
- 1 łyżeczka
- sól
- 2 łyżeczki
- woda
- tyle, żeby zakryć jajka
- jajka "zerówki"
- 6 sztuk
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 2
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Wyłączamy gaz, zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 2
W osobnym garnku, we wrzącej wodzie gotujemy jajka (7 minut). Wyjmujemy je i przekładamy do zimnej wody. Po schłodzeniu rozbijamy lekko skorupki (nie obieramy – jajka powinny zostać w skorupkach), by powstały pęknięcia, przez które sos przesiąknie do wnętrza i zabarwi jajka motywem marmuru.
krok 3
Wkładamy je do sosu – upewniamy się, czy wszystkie są przykryte wywarem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny (aby otrzymać ostrzejszy smak, moczymy jajka dłużej).
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.