Izraelski humus
- ciecierzyca
- 520 g
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka
- tahini
- 250 g
- czosnek
- 2 ząbki
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- sół
- 1 1/2 łyżeczki
- zimna woda
- 200 ml
- sumak
- szczypta
- oliwa
- do podania
Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną.
krok 2
Po minimum 12 godzinach namaczania gotujemy ciecierzycę około 3 godzin, do miękkości. Ziarna powinny bez problemu rozcierać się między palcami.
krok 3
Do miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz 20 gramów ciecierzycy, sumaku i oliwy. Zaczynamy miksować na małych obrotach. Jeśli humus wychodzi zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadki – trochę ciecierzycy. Gdy nabierze gładkości, zwiększamy szybkość miksowania i blendujemy przez 4-5 minut.
krok 4
Gotowy humus wykładamy na talerz i dekorujemy łyżką ciecierzycy. Polewamy oliwą i posypujemy szczyptą sumaku.
TIP
Do miksowania humusu użyjcie jak najzimniejszej wody.
Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Warmut
Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Joel Sharing Concept
Otworzyła się w lutym, mimo pandemii, i od razu przyciągnęła uwagę amatorów kuchni Bliskiego Wschodu. Joel Sharing Concept to smak i klimat Izraela, które prosto z Tel Awiwu przywieźli właściciele restauracji Piotr Klimczak i Kuba Ciołkowski.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Warmut
Inspirowany barami przekąskowymi stołeczny Warmut, już od 2018 roku kusi warszawskich klientów połączeniem ziołowego aromatu wermutu z autorską kuchnią, serwowaną w ciekawie zaprojektowanym wnętrzu.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Bibenda
Od ponad siedmiu lat zachwyca nieoczywistymi smakami, lokalnymi składnikami najwyższej jakości i bezpretensjonalną atmosferą. Bibenda to nieodłączna część kulinarnej tkanki Warszawy. Sprawdźcie, jak przygotować dania z jej menu!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: The Cool Cat
Od początku działalności w menu tej restauracji królują potrawy pełne kolorów i nieoczywistych, kreatywnych połączeń smakowych. Poznajcie The Cool Cat od kuchni i sprawdźcie, jak przyrządzić dania ze specjalnej letniej karty!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Peaches Gastro Girls
Gotowanie dań wegańskich wymaga szczególnej kreatywności. Monice i Klaudii jej nie brakuje, czego dowodzi menu Peaches Gastro Girls. Poznajcie flagowe dania tej restauracji i dowiedzcie się, jak zrobić je we własnej kuchni!
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.