Kukbuk
Kukbuk
Roślinny hot dog „Pacyfik” z majonezem miso i arkuszem nori (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog „Pacyfik” z majonezem miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Rollbuns z sezamem:
mleko
240 ml
jajko „zerówka”
1 sztuka
cukier
20 g
masło rozpuszczone
60 g
suche drożdże
4 g
mąka pszenna
500 g
sól
12 g
dodatkowo:
mąka
do posypania
masło
do wysmarowania blachy
jajko „zerówka”
1 sztuka
sezam
2 łyżki
hot dog:
szybkie pikle:
zielony ogórek
1 duża sztuka
czerwona cebula
1 mała sztuka
ocet ryżowy
6 łyżek
woda
100 ml
cukier
2 łyżki
sól
1 łyżka
ziarna kolendry
1 łyżka
pozostałe składniki:
rollbuns z sezamem
4 sztuki
bezmięsne parówki
4 sztuki
majonez
2 łyżki
pasta miso
1 łyżeczka
prażona cebulka
1 łyżka
prażony sezam
1 łyżka
nori
1 arkusz

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Rollbuns z sezamem

z przepisu Michała Toczyłowskiego z wydania KUKBUK „Do dzieła”

Do miski wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej), wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło i drożdże. Dokładnie mieszamy, wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Formujemy z niego kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia.

krok 2

Kiedy ciasto zacznie wychodzić z miski, przebijamy je palcami, wyjmujemy z miski, zagniatamy kilka razy, formujemy kulę, znowu wkładamy do miski i zakrywamy folią, by nie obsychało. Powtarzamy to kilkukrotnie na przestrzeni 8 godzin.

krok 3

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na kawałki o wadze 90-100 gramów. Podsypujemy blat mąką. Każdy rozwałkowujemy na cienki prostokąt o szerokości 15 centymetrów i zwijamy w bułkę. Bułki układamy w natłuszczonej masłem formie. Zostawiamy między nimi 1 centymetr odstępu. Po ułożeniu wszystkich odstawiamy formę przykrytą ściereczką na 40 minut.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut – pieczemy, aż będą złotobrązowe.

krok 1

Hot dog

Przygotowujemy pikle: ogórek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka. Ocet łączymy z wodą i rozpuszczamy w nim cukier i sól. Mieszaniną zalewamy ogórka i cebulę, dodajemy ziarna kolendry. Zostawiamy do zamarynowania na minimum 20 minut.

krok 2

Bułki nacinamy i smażymy na patelni grillowej. Parówki parzymy we wrzątku przez kilka minut. Majonez mieszamy z pastą miso na gładką masę.

Reklama

krok 3

Wnętrze bułki smarujemy majonezem z miso. Do środka wkładamy odsączone pikle, parówkę i posypujemy prażoną cebulką, sezamem i pociętym na kawałeczki arkuszem nori.

Więcej przepisów na przekąski:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk