Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na podroby. Przepisy z kurkami. Jak przygotować grasicę (fot. dinnershow.studio)

Grasica cielęca z kurkami na purée kurkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 duża sztuka
masło
2 łyżki
kurki
220 g + 6 kurek
sól
do smaku
grasica cielęca (sprzona i obrana z błon)
200 g
koperek
kilka gałązek

Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Cebulę kroimy w piórka i smażymy w rondelku, na 1 łyżce masła. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy kurki (220 gramów). Smażymy chwilę i zalewamy wodą – powinna przykryć składniki. Gotujemy, aż cebula zmięknie i cała woda odparuje. Blendujemy na gładkie purée, solimy do smaku i przekładamy na talerz.

krok 2

Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, wrzucamy na nie resztę kurek. Smażymy 5 minut. Dodajemy grasicę cielęcą – smażymy ją z obu stron na złoty kolor. Wyłączamy gaz, dodajemy koperek, delikatnie solimy. Podajemy na purée kurkowym.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk