Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą piccante i ze szpinakiem baby
czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Gnocchi:
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 500 g
- masło
- 20 g
- sól
- 2 łyżeczki
- mąka pszenna typu 500
- 120 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- skrobia ziemniaczana
- do podsypania
- Sos:
- żółta cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- papryczka chili
- ¼ sztuki
- suszone pomidory
- 15 g
- masło
- 15 g
- śmietana 30%
- 150 ml
- gorgonzola piccante
- 80 g
- mascarpone
- 20 g
- skórka z cytryny
- z ½ sztuki
- szpinak baby
- 180 g
- cukier trzcinowy
- ½ łyżeczki
- sos sojowy
- 1 łyżka
- pieprz
- do smaku
- Do podania:
- parmezan
- 15 g
- papryczka chili
- kilka plasterków
- natka pietruszki
- według uznania
- prażone orzechy laskowe
- 15 g