Kukbuk
Kukbuk

Glazurowane żeberka w miodzie z sałatką z pieczonych gniecionych ziemniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 2,5 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
5 porcji:
Mięso:
żeberka wieprzowe Dolina Dobra
1 kg
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
olej
1 łyżka
pieprz cayenne
1 łyżeczka
goździki
5 sztuk
miód
4 łyżki
cukier
2 łyżki
sos sojowy
4 łyżki
sos worcester
2 łyżki
pomidory w puszce
1 opakowanie
cytryna
2 sztuki
tymianek
4 gałązki
Gniecione ziemniaki:
ziemniaki
1 kg
olej rzepakowy
1/3 szklanki
natka pietruszki
pół pęczka
posiekane korniszony
3 łyżki
jogurt grecki
2 łyżki
musztarda francuska
1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek zgniatamy (pozbywamy się jedynie łupiny). Smażymy je na patelni, razem, na łyżce oleju. Dodajemy pieprz cayenne, goździki w całości, prażymy chwilę, aby przyprawy uwolniły aromat. Dodajemy miód, cukier, sos sojowy, worcester i pomidory z puszki.

Krok 2

Ścieramy skórkę z cytryn, dodajemy ją do sosu wraz z gałązkami tymianku. Gotujemy około 5 minut, po tym czasie przekładamy sos do pojemnika blendera i miksujemy. Lekko przestudzonym sosem smarujemy żeberka, marynujemy je minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (grzanie góra i dół). Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i pieczemy około 2½ godziny. Sprawdzamy: jeżeli żeberka są miękkie, a widelec lub nóż wchodzi bez problemu w mięso (powinno się rozpadać), zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i ustawiamy funkcję grillowania (górna grzałka). Pieczemy 15-20 minut, aby mięso się zrumieniło (uwaga, pilnujemy, by się nie spaliło, cukier zawarty w marynacie może się szybko karmelizować). Gorące, rozpadające się żeberka możemy podać od razu lub odgrzać w razie potrzeby.

Krok 4

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki wkładamy do wrzątku i gotujemy 15-20 minut, w zależności od wielkości – powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy je i lekko studzimy.

Krok 5

Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ugotowane ziemniaki i zgniatamy je za pomocą szklanki. Posypujemy solą i pieprzem i polewamy olejem. Pieczemy około 25 minut, aż ziemniaki będą bardzo rumiane i chrupiące. Po upieczeniu mieszamy z posiekaną natką pietruszki i pokrojonymi drobno korniszonami. Mieszamy z gęstym jogurtem greckim i musztardą francuską, dodatkowo możemy doprawić solą i pieprzem. Sałatkę z gniecionych ziemniaków serwujemy z upieczonymi żeberkami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk