Kukbuk
Kukbuk

Kurczak pieczony w całości z ziemniakami i kolorowymi marchewkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
sól
160 g
zimna woda
3 l
kurczak
1 sztuka
kolorowe marchewki
500 g
ziemniaki
400 g
masło
100 g
świeży rozmaryn
według uznania

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Rozpuszczamy sól w wodzie. Do solanki wkładamy kurczaka – wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i opłukujemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. 

Reklama

krok 2

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone w słupki marchewki i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Na warzywach kładziemy kurczaka, pod skórę na piersiach wkładamy masło. Dookoła kurczaka układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy w 200 stopniach około półtorej godziny – w zależności od wielkości kurczaka.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk