Kukbuk
Kukbuk

Pulpeciki w kremowym sosie z pieczonej dyni z ziołowym kuskusem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
sos:
dynia piżmowa
500 g
olej
1 łyżka
bulion warzywny
200 ml
śmietanka 36%
150 ml
mielona gałka muszkatołowa
1/3 łyżeczki
świeży koperek
1/2 pęczka
sól i pieprz
do smaku
pulpeciki:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
mięso mielone z łopatki Dolina Dobra
400 g
kasza manna
4 łyżki
jajko "zerówka"
1 sztuka
musztarda
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
olej
do smażenia
mąka pszenna
2 łyżki
kuskus ziołowy:
kuskus
250 g
masło
2 łyżki
kolendra
1/2 małego pęczka
szczypiorek
1/2 małego pęczka
natka pietruszki
1/2 małego pęczka
cytryna
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku

Materiał sponsorowany przez markę Dolina Dobra.

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Dynię piżmową obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem. Mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół z termoobiegiem) około 20 minut, do miękkości.

Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy przez chwilę na oleju, aby cebula się zeszkliła. Dodajemy do mięsa mielonego z łopatki. Dokładamy kaszę mannę, jajko i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dokładnie. Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące pszennej. Pulpeciki smażymy na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju – obsmażamy dokładnie z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 3

Do wysokiego naczynia blendera wrzucamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i śmietankę. Blendujemy na gładki sos. Wlewamy go na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką musztardową. Dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dorzucamy posiekany świeży koperek. 

Krok 4

Kuskus zalewamy wrzątkiem, odczekujemy 5 minut. Jeszcze gorącą kaszę mieszamy z masłem, posiekanymi ziołami: kolendrą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. 

Krok 5

Gorący kuskus serwujemy z pulpecikami i sosem z pieczonej dyni. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk