Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philips Ovi – polenta z warzywami zapiekana z jajkiem i salsą verde (fot. materiały prasowe)

Polenta z warzywami zapiekana z jajkiem i salsą verde

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Polenta:
mleko 3,2%
2 szklanki
polenta lub mąka kukurydziana
1 szklanka
bulion warzywny (opcjonalnie)
2 szklanki
masło
¼ kostki
starty grana padano
3 łyżki
feta
1 mała kostka (ok. 50 g)
brokuły mini
6 sztuk
szparagi mini
10 sztuk
sól
do blanszowania
jajko "zerówka"
2 sztuki
Salsa verde:
natka pietruszki
¼ pęczka
szczypiorek
¼ pęczka
lubczyk
¼ pęczka
melisa
¼ pęczka
oliwa extra vergine
½ szklanki
sól
¼ łyżeczki
Do podania:
mieszanka ulubionych ziół

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Do zagotowanego mleka wsypujemy polentę – cały czas mieszając, gotujemy około 10 minut. Kiedy polenta będzie jeszcze twarda, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy masło, grana padano, fetę. Wylewamy masę na blachę do pieczenia i studzimy. Warzywa blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Polentę kroimy na kawałki o wielkości mniej więcej 5×10 centymetrów. Układamy na niej warzywa, na wierzch wbijamy jajka. Pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut.

krok 2

Robimy salsę: zioła siekamy i mieszamy z oliwą, doprawiamy solą.

krok 3

Zapieczoną polentę układamy na talerzu, obok kładziemy ulubione zioła. Polewamy salsą verde.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk