Kukbuk
Kukbuk
Fettuccine z dyniowym alfredo, marynowanymi orzechami i kolendrą, przepis na jesienny makaron, sprzęt kuchenny SMEG (fot. Paulina Czyżewska)

Fettuccine z dyniowym alfredo, marynowanymi orzechami i kolendrą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Dodatki:
prażone orzechy laskowe
50 g
sos sojowy
20 ml
miód
5 g
ocet ryżowy
5 ml
mielona papryka chili
⅓ łyżeczki
sól
1 łyżka
makaron fettuccine
300 g
świeża kolendra
garść
limonka
½ sztuki
Dyniowe alfredo:
czosnek
2 ząbki
masło
15 g
purée z dyni
200 g
śmietana 30 %
300 ml
tarty parmezan
50 g + opcjonalnie do podania
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Orzechy laskowe obtaczamy dokładnie w sosie sojowym wymieszanym z octem, miodem i mieloną papryką chili, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aby się wysuszyły. Wyjmujemy, przesypujemy na spodek i studzimy.

krok 2

W osolonej wodzie gotujemy makaron – al dente.

krok 3

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie czosnek i smażymy go na średnim ogniu na złoty kolor. Dodajemy purée z dyni, zmniejszamy ogień i małym strumieniem wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, lekko zwiększamy ogień i redukujemy sos. Dodajemy parmezan, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Kiedy sos wyraźnie zgęstnieje, ponownie zmniejszamy ogień. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i szybko nakładamy go na talerze. Posypujemy prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i opcjonalnie dodatkową porcją parmezanu. Podajemy z ćwiartką limonki.

Logo marki Smeg (fot. materiały prasowe)

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką SMEG. Więcej przepisów znajdziecie w artykule: Przepisy na smaczną jesień >>

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk