Egg noodles z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych
- Sos:
 - orzeszki arachidowe
 - 20 g
 - pieprz syczuański
 - 1 łyżeczka
 - czosnek
 - 1 ząbek
 - tahini
 - 2 łyżki
 - sos sojowy
 - 2 łyżeczki
 - cukier
 - 2 łyżeczki
 - ocet chinkiang
 - 1 łyżka
 - olej chili
 - 2 łyżki
 - egg noodles (ewentualnie spaghetti)
 - 100 g
 - soda oczyszczona
 - ¼ łyżeczki
 - listki kolendry
 - garść
 - dymka
 - 1 sztuka
 
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 1
Orzeszki siekamy, pieprz rozgniatamy w moździerzu, czosnek bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki sosu.
krok 2
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z dodatkiem sody oczyszczonej (będzie bardziej sprężysty). Ugotowane egg noodles wkładamy szczypcami do sosu – woda ociekająca z makaronu powinna go rozcieńczyć. Jeśli sos wciąż jest zbyt gęsty, możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania. Posypujemy posiekanymi: kolendrą i dymką.
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również: 
-  Ludzie i inspiracje 

Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
 -  Kultura i wiedza 

Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
 -  Ludzie i inspiracje 

55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
 
-  Ludzie i inspiracje 

Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
 -  Kultura i wiedza 

Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
 -  Ludzie i inspiracje 

55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
 



