czas przygotowania: 35 minut + czas na puszczenie soku
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: przetwory
gruszka
1 kg
cukier
100 g
laska wanilii
½ sztuki
kardamon
3 ziarna
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok.
krok 2
Po tym czasie do garnka wrzucamy wanilię i kardamon. Gotujemy na średnim ogniu, zajmie to 25-30 minut. Często mieszamy, aby dżem się nie przypalił.
krok 3
Do wyparzonych słoików przekładamy gorący dżem, zakręcamy je i odstawiamy na ściereczkę do góry dnem. Słoiki przykrywamy drugą ściereczką lub kocem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie się nadawał do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 słoiczki o pojemności 0,3 l.