Kukbuk
Kukbuk
Włoska kuchnia Cristiny Catese, talerz z doradą z ziemniakami i pomidorkami cherry (fot. Paulina Czyżewska)

Dorada z ziemniakami i pomidorkami cherry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
dorada
900 g
rozmaryn
1 gałązka
tymianek
1 gałązka
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ziemniaki
400 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
50 g
suszone oregano
szczypta
pomidorki koktajlowe
12 sztuk

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Oczyszczoną doradę wypełniamy gałązkami rozmarynu i tymianku, dwoma ząbkami czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. 

krok 2

Przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je i obieramy, a następnie za pomocą mandoliny kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do miski, doprawiamy 2 łyżkami oliwy i suszonym oregano. Do miski dokładamy umyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

krok 2

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy plasterki ziemniaków i pomidorki koktajlowe – zostawiamy pośrodku trochę miejsca na rybę. Staramy się nie nakładać kawałków warzyw na siebie, gdyż chcemy, aby nabrały chrupkości. Na środku blachy do pieczenia kładziemy doradę. Polewamy ją pozostałą oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Rybę podajemy po wyjęciu z niej ziół i czosnku.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk