Dorada z ziemniakami i pomidorkami cherry
- dorada
- 900 g
- rozmaryn
- 1 gałązka
- tymianek
- 1 gałązka
- czosnek
- 2 ząbki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- ziemniaki
- 400 g
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 50 g
- suszone oregano
- szczypta
- pomidorki koktajlowe
- 12 sztuk
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Oczyszczoną doradę wypełniamy gałązkami rozmarynu i tymianku, dwoma ząbkami czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
krok 2
Przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je i obieramy, a następnie za pomocą mandoliny kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do miski, doprawiamy 2 łyżkami oliwy i suszonym oregano. Do miski dokładamy umyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
krok 2
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy plasterki ziemniaków i pomidorki koktajlowe – zostawiamy pośrodku trochę miejsca na rybę. Staramy się nie nakładać kawałków warzyw na siebie, gdyż chcemy, aby nabrały chrupkości. Na środku blachy do pieczenia kładziemy doradę. Polewamy ją pozostałą oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Rybę podajemy po wyjęciu z niej ziół i czosnku.
Sprawdź również:
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.