Kukbuk
Kukbuk
Chocoloate chip, czyli domowe pieguski z bakaliami i czekoladą (fot. Maciej Niemojewski)

Domowe pieguski z bakaliami i czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
bakalie
50 g
czekolada gorzka lub mleczna
100 g
masło
100 g
cukier trzcinowy
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
200 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Ulubione bakalie i czekoladę siekamy.

krok 2

Masło roztapiamy i cały czas mieszając, dodajemy do niego cukier. Lekko studzimy.

Chocoloate chip, czyli domowe pieguski z orzechami, z bakaliami i z czekoladą składniki (fot. Maciej Niemojewski)

krok 3

W misie miksera ubijamy jajko na puszystą pianę, dodajemy masło z cukrem i krótko miksujemy.

krok 4

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki całkowicie się połączą.

krok 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

krok 6

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy około 15 minut – do wyraźnego zarumienienia. Przed podaniem pieguski studzimy na kratce przez kilka minut, dzięki czemu nabiorą chrupkości.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk