Kukbuk
Kukbuk

Club sandwich BLT z kurczakiem i aioli z pieczonego czosnku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
Aioli:
czosnek
1 główka
żółtko jajka
1 sztuka
sok z cytryny
pół łyżeczki
olej rzepakowy
150 ml
sól do smaku
Kurczak:
pojedyncza pierś kurczaka
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
boczek
6 plastrów
chleb tostowy Oskroba
6 kromek
pomidor
1 sztuka
sałata rzymska
4 liście
Do podania (opcjonalnie):
ulubione chipsy
ogórki konserwowe

Przepis i zdjęcie: Julia Cichocka

Krok 1

Czosnek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy ząbki z łupinek i rozgniatamy na pastę. Dodajemy żółtko i sok z cytryny. Powoli wlewamy olej, cały czas ubijając trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą.

Krok 2

Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej, na oliwie – po 4-5 minut z każdej strony. Kroimy mięso w cienkie plastry.

Krok 3

Boczek układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach – około 10 minut, aż będzie chrupiący. Chleb tostowy rumienimy na złoto w tosterze. Pomidora kroimy w plastry, sałatę myjemy i osuszamy.

Krok 4

Na kromce chleba posmarowanej aioli układamy plasterki kurczaka i liść sałaty. Przykrywamy drugą kromką, smarujemy ją aioli – na tym kładziemy boczek, liść sałaty i pomidora. Przykrywamy trzecią kromką chleba. Kanapkę dociskamy, spinamy wykałaczkami i przekrawamy na pół. Podajemy od razu, najlepiej z ulubionymi chipsami i ogórkami konserwowymi. 

Przepis powstał we współpracy z marką Oskroba.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk