Kukbuk
Kukbuk
Ciasto Red Velvet z wiśniami i wiśniówką, deser, czerwone ciasto, makro

Ciasto Red Velvet z wiśnią i wiśniówką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 MIN + 40 MIN PIECZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO:
mąka pszenna
500 g
cukier
225 g
kakao
10 g
sól
3 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
olej słonecznikowy
300 ml
maślanka
200 ml
ekstrakt z wanilii
3 ml
ocet winny
3 ml
soda oczyszczona
3 g
czerwony barwnik w płynie
60 ml
wiśniówka
50 ml
mrożone wiśnie
50 g
KREM:
serek Philadelphia
600 g
cukier puder
300 g
masło
200 g
ekstrakt waniliowy
4 g

Przepis i zdjęcie: MAKRO

krok 1

Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy.

krok 2

W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy olej, czerwony barwnik, ekstrakt waniliowy, maślankę, wiśnie. Następnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

krok 3

Wszystkie suche składniki dodajemy do składników mokrych i mieszamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy.

krok 4

Do miseczki nalewamy ocet i wiśniówkę, dodajemy sodę. Mieszamy aż powstanie piana, którą następnie szybko wlewamy do ciasta. Ponownie mieszamy.

krok 5

Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Wyjmujemy dopiero po sprawdzeniu za pomocą patyczka czy jest już suche. Zostawiamy w tortownicy do całkowitego wystudzenia.

krok 6

Przechodzimy do przygotowania kremu. W mikserze ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, serek Philadelphia. Wszystko razem miksujemy do powstania puszystego kremu. Tak przygotowaną masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby zgęstniała.

krok 7

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i ścinamy lekko z góry. Powstałe ścinki drobno kruszymy, zachowujemy do późniejszej dekoracji. Na wierzch ciasta wykładamy grubą warstwę kremu, którym smarujemy również boki. Tak przygotowane ciasto obsypujemy okruchami ze ściętej góry. Przechowujemy w lodówce.

TIP

Należy przygotować wcześniej wszystkie składniki – ważne, aby były w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem pracy nad ciastem warto włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni.


Przepis powstał we współpracy z MAKRO

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk