Kukbuk
Kukbuk

Churros - hiszpański przysmak

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
10 porcji:
mąka
250 g
woda
350 ml
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
roztopione masło
50 g
ziarenka z połowy laski wanilii
olej
1 l
cukier
100 g
cynamon
2 łyżki

Przepis: Marta Karcz


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej misy; robimy w środku rowek. Wodę w garnuszku doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niej roztopione masło i ziarenka wanilii, mieszamy, po czym wlewamy do rowka utworzonego w misie z suchymi składnikami. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aż pozbędziemy się grudek, a ciasto stanie się spójne. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

Krok 2

W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 stopni) możemy sprawdzić termometrem kuchennym lub zanurzając w oleju kawałek chleba – jeśli zacznie brązowieć w czasie nie dłuższym niż 50 sekund, olej jest gotowy na churros. Równocześnie przygotowujemy cukier cynamonowy do obtoczenia churros – w głębokim talerzu mieszamy cukier z cynamonem.

Krok 3

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na rozgrzany olej – tworzymy długie paski, które możemy odcinać nożyczkami. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor (około 2 minut na każdą stronę). Usmażone churros wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nieco tłuszczu. Następnie szybko, póki są jeszcze ciepłe, przekładamy churros do talerza z cynamonowym cukrem i obtaczamy. Podajemy z gorącą czekoladą.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk