Kukbuk
Kukbuk

Chipsy Lay’s Oven Baked solone zapiekane z serem cheddar i pastą z czarnej fasoli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
2 porcje:
chipsy solone Lay’s Oven Baked
1 paczka
starty ser cheddar
80 g
czarna fasola
1 puszka
oliwa
2 łyżki
limonka
1 sztuka
posiekana świeża kolendra
pół szklanki + listki do dekoracji
kwaśna śmietana
2 łyżki
świeże jalapeño pokrojone w cienkie plasterki
1 sztuka
sól i pieprz

Materiał powstał we współpracy z marką Lay's.


Przepis: Jakub Wróblewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Przygotowujemy ceramiczny talerz, w którym można piec. Otwieramy paczkę Lay’s Oven Baked i równomiernie rozkładamy chipsy na talerzu. Posypujemy je startym cheddarem. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół) i wstawiamy talerz z chipsami na 8-12 minut – zapiekamy, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.

Krok 2

W czasie pieczenia przygotowujemy pastę z czarnej fasoli. Odsączamy fasolę z puszki i przekładamy ziarna do blendera. Dodajemy oliwę, sok i skórkę z ½ limonki, garść posiekanej kolendry. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, wlewamy odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Krok 3

Gdy chipsy będą gotowe, wyjmujemy talerz z piekarnika. Na zapieczone chipsy nakładamy kilka porcji pasty z czarnej fasoli. Pośrodku układamy jeden duży kleks kwaśnej śmietany. Dekorujemy plasterkami świeżego jalapeño, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z pozostałej ½ limonki. Podajemy od razu, dopóki chipsy są ciepłe i chrupiące.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk