Kukbuk
Kukbuk

Chili con carne z kawą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 duża sztuka
czerwona papryka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej
1 łyżka
chilli w proszku
1 łyżeczka
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
mielony kminek
1 łyżeczka
mielona wołowina
500 g
bulion wołowy lub warzywny
300 ml
przecier pomidorowy
2 łyżki
passata pomidorowa
400 g
cukier
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
czerwona fasola
1 puszka
świeżo zaparzone ristretto
25 ml
gorzka czekolada
3-4 kostki
do podania:
tortilla, nachosy lub ugotowany ryż
wg uznania
kwaśna śmietana
4 łyżki

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej – smażymy na nim cebulę do zeszklenia, około 2 minut. Wrzucamy czosnek, czerwoną paprykę, chili w proszku, słodką paprykę i kminek. Dobrze mieszamy. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszamy.

Krok 2

Zwiększamy nieco ogień pod patelnią, dodajemy mięso i rozbijamy je łyżką lub łopatką. Smażymy około 5 minut – co jakiś czas mieszamy.

Krok 3

Do mięsa wlewamy ciepły bulion, dodajemy przecier pomidorowy i passatę pomidorową (lub pomidory z puszki). Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak, by sos delikatnie bulgotał, przez 15-20 minut (od czasu do czasu mieszamy). Jeżeli sos szybko odparowuje i mięso przykleja się do patelni, dodajemy odrobinę wody lub bulionu.

Krok 4

Odcedzamy i przepłukujemy na sicie czerwoną fasolę. Dodajemy ją do gotującego się chili. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez pokrywki przez 10 minut na małym ogniu. Wlewamy świeżo zaparzone ristretto i wrzucamy czekoladę, mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Krok 5

Podajemy z ciepłą tortillą, nachosami lub ryżem i kleksem kwaśnej śmietany.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk