Kukbuk
Kukbuk
Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
panierka:
mąka
1 szklanka
mielony kmin rzymski
1 łyżka
papryka słodka
1 łyżka
suszony czosnek
1 łyżka
sól
1 łyżeczka
pieprz
1/2 łyżeczki
mleko roslinne
3/4 szklanki (pół na pół z wodą)
bułka tarta
1 szklanka
glazura:
oliwa
1 łyżka
passata pomidorowa
1/2 szklanki
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
sos sojowy
1 łyżeczka
syrop klonowy
1 łyżeczka
suszony czosnek
1 łyżeczka
sos majonezowy:
majonez
4 łyżki
miso
1 łyżka
sok z limonki
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
bułki
4 sztuki
sałata
według uznania
ogórek małosolny
według uznania
płatki drożdżowe (opcjonalnie)
według uznania

Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Kalafior kroimy na plastry grubości 1½ centymetra.

krok 2

Mąkę, przyprawy i mleko roślinne (wymieszane pół na pół z wodą) łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Plastry kalafiora maczamy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

krok 3

Kalafior wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy, aż będzie przyrumieniony. W połowie pieczenia przewracamy plastry na drugą stronę.

krok 4

W tym czasie przygotowujemy glazurę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy wszystkie składniki i smażymy około 5 minut.

krok 5

Majonez mieszamy z miso, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.

krok 6

Bułki przekrawamy na pół. Układamy je przecięciem do góry i podpiekamy przez moment w piekarniku (uważamy, aby się nie spaliły).

krok 7

Upieczone kalafiorowe steki smarujemy glazurą. Następnie składamy burgery: na połówce bułki układamy sałatę, plaster kalafiora, plasterki ogórków małosolnych, majonez miso, szczyptę płatków drożdżowych. Przykrywamy drugą połówką bułki i spinamy patyczkiem.

więcej przepisów Uli:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk