Kukbuk
Kukbuk

Bób z kozim twarogiem i salsą z kiszonej cytryny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
mrożony bób, rozmrożony
350 g
mrożony groszek, rozmrożony
150 g
czosnek
2 ząbki (obrane i zmiażdżone)
sok z cytryny
3 łyżki
oliwa
3 łyżki
liście świeżej mięty, pokrojone na cienkie paski
10 g
zielone chili bez pestek, drobno posiekane
1 sztuka
drobno posiekany koperek
10 g
drobno posiekana natka pietruszki
10 g
pokruszony kozi twaróg
120 g
sól
pieprz
salsa:
zielone chili bez pestek, drobno posiekane
1 sztuka
kiszona cytryna, bez miąższu, drobno posiekana
1 sztuka
sumak
2 łyżki
oliwa
2 łyżki

Przepis: Sami Tamimi


Zdjęcie: Ola O. Smith i Issy Croker

Krok 1

Do średniego rondla wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy bób i groszek przez minutę, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok do odsączenia.

Krok 2

Bób i groszek przekładamy do pojemnika malaksera i miksujemy pulsacyjnie około 10–15 sekund, do uzyskania dosyć grudkowatej masy (w połowie czasu zgarniamy masę ze ścianek). W średniej misce umieszczamy czosnek, sok z cytryny i oliwę. Dodajemy miętę, chili, koperek, natkę pietruszki, ½ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dorzucamy zmiksowany bób z groszkiem i wszystko razem dobrze mieszamy.

Krok 3

Robimy salsę. W małej misce umieszczamy chili, kiszoną cytrynę, sumak i oliwę. Wszystko starannie mieszamy.

Krok 4

Bób z groszkiem wykładamy na półmisek i nieco rozgarniamy. Na wierzch dajemy salsę. Posypujemy kozim twarogiem, dekorujemy liśćmi mięty, skrapiamy oliwą i podajemy.

Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi "Wegetariańska Palestyna. Smaki z mojego ogrodu", wyd. Filo.

Sprawdź też:

Koszyk