Kukbuk
Kukbuk

Biała kiełbasa z surówką z selera i marynowaną gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 1,5 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
biała kiełbasa
4 sztuki
Surówka z selera:
seler
2 sztuki
sól
200 g
mąka pszenna
300 g
oliwa
50 g
woda
220 g
Majonez musztardowy:
żółtko jajka
100 g
musztarda dijon
150 g
musztarda francuska
80 g
miso
45 g
sok z cytryny
35 g
sól
4 g
olej
250 g
Marynowana gruszka:
gruszka
1 sztuka
woda
200 g
cukier
100 g
ocet
100 g
rozmaryn
1 gałązka

Przepis: Michał Gniadek


Zdjęcie: materiały prasowe Yes Butcher!

Krok 1

Z mąki, soli, oliwy i wody zagniatamy ciasto. Bulwy selera dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie szczelnie oblepiamy solnym ciastem. Pieczemy przez około 1,5 godziny w 180 st. C. Po wyciągnięciu z pieca czekamy aż selery trochę ostygną, a następnie rozłupujemy ciasto i wyciągamy upieczone bulwy. Po ostygnięciu siekamy w paski julienne, możemy użyć też szatkownicy.  

Krok 2

Przygotowujemy majonez: do żółtek dodajemy musztardę, miso, sok z cytryny i sól, energicznie mieszamy. Jak wszystkie składniki się połączą, wlewamy powoli olej, cały czas mieszając, dzięki czemu powstanie jednolita masa majonezowa. W misce łączymy seler z musztardowym majonezem.

Krok 3

Zagotowujemy zalewę z wody, octu, cukru i rozmarynu. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na 4 cząstki. Zalewę wlewamy do garnka, dorzucamy gruszkę i gotujemy do momentu, aż gruszka zrobi się lekko szklista, ale wciąż zachowa strukturę al dente.  

Krok 4

Białą kiełbasę podsmażamy na patelni lub pieczemy w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy z surówką z selera, ćwiartką gruszki i świeżą natką pietruszki. Takie danie łatwo zamienisz w wielkanocny obiad, jeśli dodasz do kiełbasy, surówki i gruszki ziemniaczane purée. Całość możesz podlać też sosem demi-glace. 

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk