Kukbuk
Kukbuk
Babeczki z marchewki polane lukrem z białej czekolady (fot. Jessica Nadziejko)

Babeczki marchewkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
marchew
300 g
mąka pszenna
120 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
1/4 łyżeczki
cynamon
1 łyżeczka
świeży imbir
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
sok jabłkowy
85 ml
cukier
120 g
cukier puder
3 szklanki

Przepis i przgotowanie: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

Wszystkie składniki (poza cukrem pudrem i wodą) szybko mieszamy, jedynie do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy 35 – 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.

krok 2

Przesiany cukier puder mieszamy z 2 łyżkami wody. Lukier powinien mieć bardzo gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub wody. Lukier nakładamy łyżeczką na babeczki. Po około godzinie posypujemy dodatkowym cukrem pudrem i dekorujemy pierniczkami.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk