Sałatka warzywna w stylu azjatyckim
- Dressing:
- czosnek
- 1 ząbek
- świeżo starty imbir
- 1 łyżeczka
- czarny sezam
- 1 łyżeczka
- olej sezamowy
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- sok z limonki
- 2 łyżki
- miód
- 1 łyżeczka
- pieprz
- do smaku
- Sałatka:
- marchew
- 1 sztuka
- ogórek
- 1 sztuka
- por
- 100 g
- biała kapusta
- ¼ główki
- awokado
- 1 sztuka
- Do podania:
- orzeszki ziemne
- 50 g
- posiekana kolendra
- garść
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Do słoiczka wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty imbir i czarny sezam. Wlewamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki i miód. Doprawiamy pieprzem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo, aż powstanie jednolity sos.
krok 2
Marchew i ogórka obieramy – przy użyciu maszynki julienne kroimy warzywa na cienkie paski. Pora myjemy, a jego białą część kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Awokado obieramy i kroimy w wąskie paski. Orzeszki ziemne siekamy.
krok 3
Wszystkie warzywa wkładamy do miski, wierzch posypujemy orzechami oraz kolendrą. Polewamy dressingiem imbirowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.