Kukbuk
Kukbuk

Zdrowy jadłospis bez gotowania? Te produkty ułatwią wam życie

Nie zawsze mamy czas i ochotę spędzać w kuchni długie godziny na przygotowywaniu posiłków. Jednocześnie nie chcemy rezygnować ze zdrowych, dobrze zbilansowanych dań. Wtedy z pomocą przychodzą nam gotowe potrawy.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Szymon Masłowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Są pyszne, szybkie i pełne wartości odżywczych – w ramach programu Porcja DobreGO! sieć Żabka oferuje dania, które naprawdę ułatwiają życie. Zwłaszcza tym, którzy tak jak my miewają dni, kiedy trudno znaleźć czas nawet na przygotowanie kanapki.

Wśród proponowanych przez sieć produktów znalazły się zarówno klasyczne potrawy, jak i te nieco bardziej egzotyczne. Co ważne, ich receptury powstają we współpracy z zespołem technologów i dietetyka. Dzięki temu w wielu produktach udało się skutecznie obniżyć zawartość cukru i soli, a zwiększyć na przykład ilość warzyw. Mamy więc gwarancję, że potrawy będą smaczne i dobrze zbilansowane pod kątem wartości odżywczych. Na sklepowych półkach dostępne są przekąski na śniadanie czy kolację, dania obiadowe, a także wartościowe napoje – rozpoznacie je po zielonej etykiecie Porcja DobreGO! na opakowaniu.

Jak mówi Jakub Emanuel Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka, potrawy są dostosowane do zmieniających się trendów żywieniowych (znajdziemy więc wśród nich na przykład produkty roślinne), preferencji smakowych, różnych stylów życia i aktywności konsumentów. – Dania odznaczają się wysoką wartością odżywczą, o czym świadczy dodatkowa informacja na opakowaniu: „źródło błonnika” lub „wysoka zawartość białka” – tłumaczy. – Dietetycy i eksperci zadbali o to, by gotowe potrawy były odpowiednio zbilansowane, miały wartości odżywcze, makro- i mikroskładniki, a także dostarczały odpowiednią porcję kalorii.

Oznaczeniem, które ułatwia rozpoznawanie dobrej jakości produktów, jest międzynarodowy system Nutri-Score.

Odżywczy znak jakości

Przy wyborze gotowych produktów zawsze jednak warto sprawdzać, czy na pewno spełniają nasze oczekiwania. Oznaczeniem, które zdecydowanie ułatwia rozpoznawanie dobrej jakości produktów, jest międzynarodowy system Nutri-Score. Na opakowaniach znajdziemy literki od „A” do „E” przypisane do odpowiednich kolorów, od zielonego do czerwonego.

System oznaczeń jest intuicyjny. Najzdrowsze produkty oznaczone są literkami „A”, „B” i kolorem zielonym, możemy je jeść codziennie w większych ilościach. Produkty z kategorii „C” powinniśmy spożywać raz dziennie, a „D” i „E” kilka razy w tygodniu. Jednocześnie warto pamiętać, że kategoria „D” i „E” nie wskazuje na produkty, które należy wykluczyć z diety – chodzi tu o większą zawartość tłuszczu czy soli, przez co konkretne dania lub składniki nie mogą być podstawą diety, a raczej dodatkiem do niej.

Również produkty w programie Porcja DobreGO! mają system znakowania Nutri-Score na etykietach, z oznaczeniem „A” lub „B”. Dzięki temu możemy szybciej dokonywać wyborów żywieniowych i mieć pewność, że stawiamy na zdrowe posiłki. – Pełnowartościowe posiłki to te, które powstają ze świeżych składników, mają niezbyt długi czas przydatności do spożycia (maksymalnie kilka dni), przygotowane są według zdrowych metod obróbki termicznej, na przykład gotowane na parze, grillowane, a także zachowują odpowiednie proporcje zgodnie z najnowszym „talerzem żywieniowym”. Oznacza to, że połowę dania powinny stanowić warzywa, jedną czwartą dodatek skrobiowy (ziemniaki, kasza, ryż, makaron) i jedną czwartą dodatek białkowy (mięso, ryby, jajka, tofu) – wyjaśnia Jakub Emanuel Malec. – Najważniejsze jednak, abyśmy po takim posiłku poczuli się zdrowo najedzeni, czyli nabrali energii do działania, a nie na przykład do… spania – dodaje.

W trosce o środowisko

Jakub Emanuel Malec zwraca uwagę na to, że Żabka podejmuje szereg inicjatyw mających na celu ochronę środowiska. Działania zgodne ze zrównoważonym rozwojem obejmują na przykład wprowadzanie na sklepowe półki opakowań przyjaznych procesom recyklingu, co przyczynia się do redukcji ilości odpadów trafiających na wysypiska.

Żabka sukcesywnie zmniejsza również ślad węglowy. Stale optymalizowana jest logistyka, a sieć współpracuje z dostawcami, aby wprowadzać zrównoważone praktyki na każdym etapie łańcucha dostaw.

Kupując dania gotowe w Żabce, walczymy z marnowaniem żywności.

Dodatkowo, kupując dania gotowe w Żabce, walczymy z marnowaniem żywności. Po pierwsze, wybieramy porcję idealnie dopasowaną do naszych potrzeb, więc nie ma ryzyka, że zmarnujemy kupione w nadmiarze składniki czy nie zjemy całego dania. Poza tym przez programy takie jak Porcja DobreGO! marka promuje zbilansowane odżywianie, a to jest korzystne zarówno dla nas, konsumentów, jak i dla planety.

Jak więc wyglądałby nasz dzień, gdybyśmy mieli jeść tylko produkty gotowe? Przygotowaliśmy jadłospis dla zabieganych!

Kanapka na śniadanie

Nie wyobrażamy sobie śniadania bez kanapki. Jej siła tkwi w tym, że pomiędzy dwiema kromkami chleba można zamknąć mnóstwo wartościowych składników o różnych teksturach. Jesteśmy zdania, że taka kanapka może być pełnoprawnym posiłkiem, a nie tylko przekąską. Tym samym na co dzień ułatwiamy sobie życie.

Kanapka z pieczonym kurczakiem marki Tomcio Paluch. Smak mięsa świetnie uzupełniają suszone pomidory i czerwona cebula. Kanapka jest dobrym źródłem błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Co ważne, w swoich daniach marka używa także proteinowego pieczywa, dzięki czemu kanapka jest bogata w białko.

Szybki obiad

Makaron z sosem albo ryż smażony z warzywami, z dodatkiem kimchi i jajka. Często korzystamy też z tego, co akurat mamy w lodówce, i przyrządzamy niepowtarzalne dania. Aby ułatwić sobie gotowanie, część składników warto przygotować dzień wcześniej, na przykład zamarynować mięso czy obrać i pokroić warzywa. Albo… pozwolić innym ugotować obiad za nas!

Jednym z dań, które skradły nasze serca, jest filet z kurczaka z purée warzywnym – propozycja marki Szamamm. Delikatne mięso kurczaka rozpływa się w ustach, a dodatki świetnie dopełniają całości. Do klasycznego purée ziemniaczanego dodano marchewkę, co sprawia, że jest ono lekko słodkawe i ma ciekawszy smak od tego tradycyjnego. W każdym zestawie jest też porcja warzyw.

Zdrowy deser

Lubimy zakończyć posiłek czymś słodkim. Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bywa, że sięgamy po kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możemy jednak zdrowiej: skyr z pokrojonym w plasterki bananem lub owocami, które mamy pod ręką – i oto mamy szybką sałatkę owocową z garścią orzechów HAPS!

Wśród dań gotowych naszym numerem jeden (zwłaszcza na jesień!) jest płynna przekąska Foodini Pumpkin Spice. To napój z dyni, mango, gruszki, imbiru i cynamonu – przyjemnie orzeźwia i delikatnie rozgrzewa. Dzięki użyciu innowacyjnej technologii napoje dłużej zachowują wartości odżywcze, a warzywa i owoce nie tracą nic ze smaku czy koloru. Przekąska nie zawiera cukru, a butelki używane przez markę pochodzą z recyklingu.

Sałatka na koniec dnia

O tym, że sałatki nie muszą być nudne, przekonaliśmy się już wielokrotnie. Nawet zwykły miks sałat potrafi urozmaicić codzienne danie. Do sałatki zawsze warto dodać nieco białka, by była bardziej pożywna – sprawdzą się tu zarówno kawałki mięsa czy ryby, jak i jajka lub sery. Nie ukrywamy jednak, że przyrządzenie dobrze zbilansowanej pod względem odżywczym sałatki nie jest łatwe.

I wtedy z pomocą przychodzi nam sałatka z kurczakiem i makaronem spod znaku Dobrej Karmy. Została wzbogacona szpinakiem i fasolką edamame, a także sosem koktajlowym, dzięki czemu jest wyjątkowo smaczna.

Gotowe posiłki z Żabki stanowią doskonałą odpowiedź na potrzeby osób, które pragną dbać o zdrowie, a jednocześnie cenią sobie wygodę i szybkość przygotowania dań. Poza tym są przystępne cenowo i dostępne w całym kraju. Dzięki programowi Porcja DobreGO! można łatwo łączyć lepsze nawyki żywieniowe z codziennym, zabieganym stylem życia.

 

Materiał powstał we współpracy z Żabką.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk