Czekoladziarnia
Wszystko jest tutaj na swoim miejscu – na przykład nawiązujące wyglądem do tabliczki czekolady kasztanowe kanapy, w które można się zapaść niczym kakaowy pył w lekką miksturę z puchatego mleka i śmietanki. Do tego szczypta jazzowego brzmienia, kołyszącego w rytm romantycznego wnętrza, i filuterna elewacja zaprojektowana przez architektów i założycieli tego miejsca – Tomasza Chołuja i Jerzego Gomółkę. Czekoladziarnia przy ulicy Więziennej od 11 lat uwodzi klasycznymi i nietypowymi czekoladowymi znakomitościami. Bądźmy tu gotowi na śmiałe połączenie tego afrodyzjaku z serem pleśniowym, jedno z ulubionych powracających do Czekoladziarni gości. Jeżeli ktoś pragnie zabrać ten wykwintny smak do domu, może wybrać ręcznie robioną pralinkę o nazwie desperados lub tę wrocławską – wskazywaną ochoczo palcem w szklanej witrynie przez turystów. Zimową porą kusi tu czekolada na ciepło, w duecie z pomarańczą, imbirem, jabłkiem, ze śliwką, a nawet z espresso, w cenie od 7 złotych. Na pragnących więcej słodkości czeka przygotowane na bazie tradycyjnej receptury brownie, o którym właściciele często słyszą, że warto choćby po jeden kawałek przejechać pół kraju.