Kukbuk
Kukbuk

Czekoladowe wyzwanie

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Przepisy z czekoladą to temat rzeka. Czasem wyjadamy ją prosto z opakowania i nie potrzebujemy zbędnych dodatków. Ale dobry przepis, ciekawe połączenie smakowe potrafi zawrócić nam w głowach. Do tego właśnie zmobilizowała nas marka Goplana.

Opublikowano: 22 Października 2017
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Przepisów z gorzką czekoladą jest wiele. Czekoladowe desery to jedne z naszych ulubionych, ale wiedzieliśmy, że Goplana wyznaczyła nam trudnego przeciwnika. Marysia Przybyszewska to szefowa kuchni, która kilka miesięcy spędziła na stażu w słynnej kopenhaskiej Nomie. Więcej o niej przeczytacie w naszym wywiadzie. Tam więcej o inspiracjach, marzeniach i kuchennych obsesjach.

Wywiad z Marią Przybyszewską >>

We współpracy z Goplaną przygotowała serię 12 przepisów na każdy miesiąc roku, które będziemy publikować na łamach KUKBUK-a. Pierwszy zobaczycie już w najbliższym wydaniu – KUKBUK Hokus Pokus. W odpowiedzi na przepis Marysi będziemy co wydanie inspirować Was swoim deserem z czekoladą Goplana. Na każdy z jej przepisów postaramy się odpowiedzieć czymś równie czekoladowym. Do pierwszego pojedynku stanęły dwa skrajnie różne przepisy. Który wygra? Prosty jesienny klasyk czy tort na niezwykłe okazje?

Przepis Marysi

Wegański tort czekoladowo-pomarańczowy 4-6 porcji

TORT
  • mielone siemie lniane 2 łyżki
  • ciepła woda 6 łyżek
  • mąka pszenna 180 g
  • mąka kukurydziana 30 g
  • kakao 30 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy 1 pomarańcza (starta)
  • syrop klonowy 120 ml
  • oliwa 80 ml
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • sok z pomarańczy 120 ml
  • tłuszcz
KREM CZEKOLADOWY
  • gorzka czekolada 100 g (Czekolada gorzka Goplana)
  • masło roślinne 45 g (masło kokosowe)
  • cukier 450 g
  • mleko roślinne 5 łyżek (dowolne mleko roślinne)
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżki
  • konfitura pomarańczowa 50 g
DEKORACJA
  • cukier 300 g
  • pomarańcza 2
  • gorzka czekolada 200 g (Czekolada gorzka Goplana)
  • granat pestki

 

Przepis autorstwa Marii Przybyszewskiej przygotowany we współpracy z marką Goplana.

Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby zgęstniało. W dużej misce dokładnie łączymy oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W mniejszej misce łączymy ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy, syrop klonowy, oliwę, ocet jabłkowy, sok pomarańczowy – do tego dodajemy namoczone siemię lniane. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dwie formy tortowe o średnicy 16 centymetrów smarujemy tłuszczem roślinnym i obsypujemy kakao; rozlewamy do nich równomiernie masę. Pieczemy przez 20 minut lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy co najmniej 20 minut, następnie wykładamy z formy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Mikserem ubijamy masło kokosowe, cukier, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy i kakao – krem łączymy z roztopioną czekoladą. Częścią kremu czekoladowego oraz konfiturą z pomarańczy przekładamy tort. Wierzch smarujemy resztą kremu.

W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy do niej pokrojone
w plastry pomarańcze. Gotujemy na małym ogniu, aż się zeszklą. Układamy je
na pergaminie i suszymy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i polewamy nią tort. Dekorujemy go kandyzowanymi pomarańczami i pestkami granatu.

       

Przepis Tomka

Muffinki z gorzką czekoladą

  • gorzka czekolada 75 g (Goplana)
  • migdały 50 g
  • olej roślinny 100 ml (lub oliwa)
  • jajko "zerówka" 2
  • mleko 165 ml
  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 175 g (biały)
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • masło do wysmarowania foremek

 

Przepis autorstwa Tomka Zielke.

Czekoladę i migdały siekamy. Jajka miksujemy z olejem, dodajemy mleko. Suche składniki przesiewamy, wrzucamy do nich migdały oraz gorzką czekoladę Goplana i mieszamy. Wlewamy mokre składniki i krótko mieszamy. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na muffiny. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

       

Czekajcie na kolejne przepisy w czekoladowej serii inspirowanej czekoladą Goplana!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!