Kukbuk
Kukbuk

Polędwiczki smażone w białym winie z sosem pieczarkowym i zielonym pieprzem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
polędwica wołowa
450 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
3 łyżki
cebula
1 sztuka
wytrawne białe wino
200 ml
pieczarki brunatne
400 g
marynowany zielony pieprz
3 łyżeczki
mascarpone
2 łyżki
świeży tymianek
½ łyżeczki
śmietanka 30%
200 ml
masło
1 łyżka
garść

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Polędwiczkę kroimy w plastry grubości 1 centymetra, posypujemy je solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy mięso – po 2-3 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.

krok 2

Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy je 3 minuty, a następnie dodajemy zielony pieprz, mascarpone, sól do smaku i tymianek. Zalewamy śmietanką i gotujemy około 5 minut. Na sam koniec dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Danie podajemy posypane orzechami laskowymi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk