Kukbuk
Kukbuk
Pieczarkowy sos do gołąbków (fot. Jessica Nadziejko)

Sos pieczarkowy do gołąbków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion grzybowy, warzywny lub wołowy
500 ml
skrobia ziemniaczana
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
cebula
1 sztuka
pieczarki
400 g
czosnek
2 ząbki
sos sojowy
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Część bulionu (⅓ porcji) przelewamy do osobnego naczynia i łączymy ze skrobią.

krok 2

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy pokrojoną w kostkę cebulę – do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy grzyby nieco zbrązowieją, dodajemy sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu. Wlewamy pozostały bulion i. gotujemy. Dodajemy bulion wymieszany ze skrobią i doprowadzamy sos do zagotowania, cały czas mieszając. Przed podaniem doprawiamy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk