Kukbuk
Kukbuk
Krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym. Warmut. (for. Maciek Niemojewski)

Krokiety z pieczonym porem i kozim serem z sosem żurawinowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ciasto:
mąka pszenna
200 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
mleko
280 ml
woda gazowana
180 ml
sól
5 g
cukier
10 g
olej
100 ml + 20 ml do smażenia
Farsz:
por
4 sztuki
czosnek
2-3 ząbki
szalotka
2-3 sztuki
oliwa
15 g
wytrawne białe wino
50 ml
masło
25 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kozi ser twarogowy
250 g
Sos:
cukier
100 g
wytrawne czerwone wino
45 ml
żurawina świeża lub mrożona
100 g
Dodatki:
mąka pszenna
100 g
jajko „zerówka”
4 sztuki
bułka tarta
200 g
kwaśna śmietana
80 g
sałata
1 sztuka
kiełki słonecznika
100 g

Przepis i przygotowanie: Marcin Więcek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Miksujemy wszystkie składniki ciasta, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy na bok. Patelnię z płaskim dnem delikatnie smarujemy olejem i rozgrzewamy. Porcję ciasta rozlewamy po całej powierzchni patelni – smażymy naleśniki. Po usmażeniu odkładamy je do ostygnięcia.

krok 2

Przygotowujemy farsz. Por obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w paski. Czosnek rozgniatamy i siekamy. Z obranej szalotki odcinamy 2 centymetry od strony korzenia. Kroimy ją w kostkę i wkładamy do małej miseczki. Patelnię smarujemy oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy paski pora i smażymy, aż zrobi się lekko chrupiący. Na patelnię wlewamy białe wino. Dodajemy czosnek, masło i dusimy parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i dodajemy kozi ser. Po wymieszaniu odkładamy do wystygnięcia.

krok 3

Robimy sos. Do rondelka wsypujemy cukier, zalewamy go winem i rozgrzewamy do 60-70 stopni. Dodajemy żurawinę i gotujemy Zmniejszamy gaz pod rondlem i redukujemy sos do uzyskania gęstej konsystencji.

krok 4

Na wcześniej przygotowane naleśniki wykładamy farsz, a następnie składamy je w kopertę. Naleśniki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy naleśniki w panierce i smażymy je z obu stron, dopóki nie będą zarumienione. Odkładamy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

krok 5

Na płaskim talerzu układamy naleśniki i polewamy je delikatnie sosem żurawinowym. W kokilce podajemy kwaśną śmietanę. Dekorujemy danie, układając na środku kiełki słonecznika i sałatę.

Materiał powstał we współpracy z Warmutem, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk