Kukbuk
Kukbuk
Papryka nadziewana ryżem z warzywami z sosem ziołowym i ziemniakami konfitowanymi . Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Papryka nadziewana ryżem z warzywami z sosem ziołowym i ziemniakami konfitowanymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
PAPRYKA NADZIEWANA:
czerwona papryka
4 sztuki
czerwona cebula
2 sztuki
czosnek
2-3 ząbki
cukinia
200 g
ryż
200 g
sól
do gotowania + do smaku
olej
do smażenia
wytrawne białe wino
50 ml
masło
25 g
natka pietruszki
1 pęczek
kolendra
1 pęczek
pieprz
do smaku
ZIEMNIAKI:
olej
1 l + 30 ml do smażenia
czosnek
5 ząbków
rozmaryn
1 krzaczek
ziemniaki
1 kg
masło
30 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
SOS:
jogurt
100 g
śmietana 18%
100 g
natka pietruszki
1 pęczek
mięta
2-3 gałązki
kolendra
1 pęczek
limonka
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cukier
do smaku
DO PODANIA:
natka pietruszki
2 g
kolendra świeża
2 g

Przepis i przygotowanie: Marcin Więcek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ścinamy kapelusz papryki i czyścimy ją od środka. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę, siekamy 2-3 ząbki czosnku, cukinię tniemy na drobne kawałki. Przygotowane warzywa odkładamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie średnio miękki.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane wcześniej warzywa smażymy na wolnym ogniu przez parę minut. Dodajemy ugotowany ryż, zalewamy go białym winem i dodajemy masło. Chwilę dusimy. W tym czasie siekamy zioła. Zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy zioła i przyprawy: sól i pieprz. Mieszamy. Farszem nadziewamy paprykę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Faszerowaną paprykę pieczemy 15-20 minut.

krok 3

Przygotowujemy ziemniaki. Do garnka wlewamy litr oleju. Wrzucamy 5 ząbków rozgniecionego w całości czosnku i ¾ całego krzaczka rozmarynu. Rozgrzewamy olej. Dorzucamy umyte i osuszone ziemniaki. Konfitujemy je na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Zostawiamy do wystudzenia.

krok 4

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy konfitowane ziemniaki, czosnek i rozmaryn. Smażymy do momentu, aż ziemniaki zarumienią się z każdej strony. Dodajemy masło, sól, pieprz i chwilę smażymy.

krok 5

Przygotowujemy sos. Mieszamy w misce jogurt, śmietanę, posiekane zioła, sok z limonki, sól, pieprz i cukier. Odstawiamy na 30 minut.

krok 6

Na talerzu kładziemy upieczoną faszerowaną paprykę. Obok wykładamy konfitowane ziemniaki. Danie polewamy sosem i dekorujemy świeżymi ziołami.

Materiał powstał we współpracy z Warmutem, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk