Jeśli nie ustajecie w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji i przepisów na nowe, ciekawe dania, zacznijcie gotować zgodnie z rytmem pór roku. Dieta, którą opracowała dla nas natura, jest pełna wskazówek, którymi warto się kierować w kuchni. Doskonałej jakości sezonowe składniki nie tylko pozytywnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie, ale też pozwolą odkryć niewypróbowane dotąd kompozycje smaków, otworzyć drzwi do kulinarnej kreatywności i stworzyć nieoczywiste połączenia na bazie znanych już przepisów, które na długo pozostaną i na języku, i w pamięci. Oto najlepsze sezonowe propozycje na pyszną jesień.
![Kreatywne przepisy na jesienne obiady, jesienne obiady, pomysły na jesień, sprzęt kuchenny SMEG (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2lBEzlSIRiRhACr5m1LDDh8_FIDzgYAFfsaET8-fGJ0/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMzMuanBn.jpg)
Przepisy na smaczną jesień
Jak gotować, to z lokalnych, sezonowych składników! Jesienią koniecznie sięgnijcie po uniwersalną dynię, delikatny kalafior i inne popularne o tej porze roku warzywa i owoce.
Tekst: Maja Wójcik
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
![Sprzęt kuchenny SMEG, smaczna jesień](https://mediaconvert.kukbuk.pl/JkP5nKzHHcH0it8qmU_ewB-FmTthIn1XYzvxdBRPOM4/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAwMzAuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/OnANXAgQhXI3chycmVaS-BJ3h1vDilKx-QShi1xsRPU/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAwMzAuanBn.jpg 2480w)
![Sprzęt kuchenny SMEG, jak zrobić zupę minestrone z makaronem, warzywna zupa minestrone (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Izkx-Av3NnuhztM6gi0P8FEfAiBUbKcPQff2t6fb_IY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAwOTEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/P2_s8foFWOWyas6tHXIfEt1oJpplXQgBgfmBa-Vt6fA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAwOTEuanBn.jpg 1010w)
Pełna warzyw zupa minestrone z makaronem
Jesienią nie ma nic lepszego niż wielki garnek parującej zupy, która kusi mnogością smaków, połączonych w jedną, harmonijną całość. Najlepiej skorzystać z jesiennego bogactwa warzyw i ugotować aromatyczną włoską zupę minestrone. Poza cukinią, fasolką i marchewką, które znajdują się w tradycyjnych przepisach, dodajcie do niej inne sezonowe warzywa i zioła. Aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warzywa najpierw podsmażcie na maśle, a dopiero później zalejcie bulionem. Minestrone smakuje wyśmienicie z drobnym makaronem.
![Jak zrobić stek z kalafiora z domowym labnehem i sosem chimichurri, przepis na jesienny obiad, sprzęt kuchenny SMEG, pomysł na kalafiora (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/TKOxGMaq5y9zoZz5HJxnzFwd_illsSl5aSwITsKTPg4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMDguanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/60VpUhCnH_UyjzHUzi9oik2LhI_e8OSZ4Wo61ZhEJh8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMDguanBn.jpg 1010w)
Stek z kalafiora na domowym labnehu z sosem chimichurri
Sezonowość warzyw i owoców przesądza nie tyle o ich dostępności, ile raczej o smaku i właściwościach prozdrowotnych. Najlepszym miesiącem dla kalafiora jest październik – jest wtedy i najzdrowszy, i najsmaczniejszy. Podsmażony na patelni, będzie smakował doskonale w połączeniu z domowej roboty labnehem, czyli bliskowschodnim serem z jogurtu typu greckiego, i z aromatycznym sosem chimichurri.
Zobacz jak przygotować stek z kalafiora na domowym labnehu >>
![Fettuccine z dyniowym alfredo, marynowanymi orzechami i kolendrą, przepis na jesienny makaron, sprzęt kuchenny SMEG (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nUpAwJFlOOvnUKlBxnPp4fbFmUHOKRg-9EE751lC3WQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMTkuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/eHA6SCoM2-zEgWHYXfayohQQP3OkQY99a3mR7EHkzng/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTUv/c21lZzAxMTkuanBn.jpg 1010w)
Fettuccine z dyniowym alfredo, marynowanymi orzechami i kolendrą
Jesienią warto odkryć na nowo tradycyjny kremowy sos alfredo, przygotowany na bazie masła i parmezanu. W jego towarzystwie doskonale odnajdzie się pyszna i pełna witamin dynia – królowa jesiennych dań. Z przyjemnością robimy z niej zupy, placki i desery, ale tym przepisem udowadniamy, że to warzywo może być także wyśmienitym dodatkiem do makaronu. W rondelku lub na rozgrzanej patelni wystarczy połączyć dynię ze śmietanką, z masłem i parmezanem, a na koniec zaskoczyć wszystkich dodatkiem prażonych orzechów i świeżej kolendry.
![Logo marki Smeg (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/44x5B7ohqesiOE9UQLXgiFqilfEpcWta3uPR-N6C-lo/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMjEv/c21lZ19sb2dvLTAx/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/_nJbI7z4CUF2Lb0aKOz75Z6FOrIcHB3OqwXjqPrPhBg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMjEv/c21lZ19sb2dvLTAx/LmpwZw.jpg 1010w)
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką SMEG.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?