Kukbuk
Kukbuk
Sprzęt kuchenny SMEG, jak zrobić zupę minestrone z makaronem, warzywna zupa minestrone (fot. Paulina Czyżewska)

Pełna warzyw zupa minestrone z makaronem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
seler naciowy
3 sztuki
marchewka
2 sztuki
cukinia
1 sztuka
zielona fasolka
200 g
jarmuż
50 g
pomidory w puszce krojone
400 g
masło
15 g
bulion warzywny
1½ l
ugotowana fasola jaś
400 g
passata pomidorowa
100 ml
sól
1 łyżeczka
pieprz
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
tymianek
1 łyżeczka
wędzona papryka
1 łyżeczka
papryczka chili
1 łyżeczka
kumin
szczypta
drobny makaron
250 g
natka pietruszki
do podania
parmezan
opcjonalnie do podania
pieczywo
opcjonalnie do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Seler naciowy obieramy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Marchewkę obieramy i tniemy w talarki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w półksiężyce. Fasolkę myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki – strączki kroimy na 2-3 części. Jarmuż myjemy, osuszamy i pozbawimy twardych łodyg. Pomidory z puszki smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 4-5 minut i odstawiamy na bok.

krok 2

W dużym garnku rozpuszczamy masło, na które wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa są szkliste, dodajemy seler naciowy i marchewkę. Pilnujemy, aby warzywa się nie przypaliły.

krok 3

Po 2 minutach dodajemy cukinię, następnie fasolkę i smażymy jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Do garnka dodajemy smażone pomidory, wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy ugotowaną fasolę, dodajemy passatę i wrzucamy wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 5-7 minut.

krok 4

Wsypujemy makaron, przykrywamy garnek i gotujemy zupę na średnim ogniu przez 7-8 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest al dente. Jeśli tak, zdejmujemy zupę z ognia i dorzucamy jarmuż. Dokładnie mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Jeśli nie, podgotowujemy jeszcze 2-3 minuty.

krok 5

Zupę odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie nalewamy ją na talerze, podajemy posypaną natką pietruszki, opcjonalnie tartym parmezanem. Zupę możemy podać z kromką grillowanego chleba.

TIP:

Uważajmy, aby nie rozgotować makaronu. Zupa jest bardzo gorąca i makaron mięknie nawet po zdjęciu garnka z ognia. Najlepiej, jeśli go wyłączymy, gdy makaron będzie jeszcze lekko twardy.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką SMEG. Więcej przepisów znajdziecie w artykule: Przepisy na smaczną jesień >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk