Kukbuk
Kukbuk

Przepisy na grilla z serkiem w roli głównej

Grill to koncept kulinarny, który nie rządzi się żadnymi prawami. Można grillować wszystko i jak się chce. Podobnie jest z dodatkami – dziś stawiamy na kremowy serek naturalny.

Tekst: Maja Wójcik

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Królową rusztu jest kiełbasa – można kręcić nosem, ale tradycja nie chce inaczej. Dalej w kolejności ważności stoją mięsa z marynowaną karkówką na czele. Dopiero później zza tacek i papierowej zastawy wyzierają warzywa – choć to za dużo powiedziane, bo zwykle wybór pada na paprykę, cebulę, ewentualnie ziemniaki. Na szczęście coraz częściej odchodzimy od tradycji i z wielką chęcią rumienimy też bataty, bakłażana, kalafiora, szparagi, a nawet buraki i twarde sery.

My jesteśmy zwolennikami harmonii – idealnie wyważonych proporcji, z wyczuciem dobranych, jakościowych produktów, najlepiej tych, na które jest właśnie środek sezonu i pochodzących od lokalnych producentów. I pośród tych wszystkich podpiekanych kiełbas i mięs, rumienionych warzyw i serów warto pomyśleć też o sosach i dipach, sałatkach, surówkach i w końcu o przekąskach, które dodadzą klasycznemu grillowaniu szlachetności. Dziś w roli głównej – serek śmietankowy, który swoją aksamitnością uzupełni smak i fakturę niejednej grillowej propozycji. My wybieramy lokalny serek Łaciaty, zrobiony na mleku, pochodzącym z najczystszych regionów Polski. Mamy dzięki niemu kilka propozycji, jak potrawom z rusztu dodać zaskakujących rumieńców.

Bruschetta z kremowym serkiem i grillowanymi paprykami

Kanapka z grilla? Owszem, ale jaka! To, że świeża bagietka sprawdza się w każdym rozwiązaniu – tak potraktowana jedynie masłem czy oliwą, jak i z dowolną liczbą dodatków, nie musimy nikogo przekonywać. Ale taka podpieczona, posmarowana aksamitnym serkiem? Z przydymionym smakiem papryki i świeżymi ziołami... Kto raz spróbuje...

Sprawdź przepis na bruschettę z serkiem i grillowanymi paprykami >>

Serek śmietankowy z figami i miodem

Grill bez keczupu i musztardy? Oczywiście! To, ile można stworzyć sosów i dipów na bazie naturalnych produktów na zawsze powinno zmienić nasze myślenie o dodatkach do grillowanych potraw. Mieszanka serka naturalnego z jogurtem greckim z nutką cytrusowego odświeżenia uderza słodyczą fig i miodu, a lekko chrupiący orzechowy akcent dopełnia całości.

Zobacz przepis na serek śmietankowy z figami i miodem>>

Bułeczki z serkiem śmietankowym i szparagami

To już ostatni moment, żeby cieszyć się szparagami. Warzywo to daje mnóstwo radości, może dlatego, że jego sezon trwa tak krótko. Zanim zdąży się znudzić, znika. W zasadzie szparagi można jeść pod każdą postacią – surowe (ale tylko zielone), gotowane, smażone, duszone, grillowane. W pysznych rumianych bułeczkach z dodatkiem śmietankowego serka, też poczują się, jak u siebie.

Poznaj przepis na bułeczki z serkiem śmietankowym i szparagami>>

Dip czosnkowy z serkiem śmietankowym i grillowane warzywa

To, że grillowane produkty wymagają asysty sosów jest jasne, jak żarzące się brykiety. Ale nie ma sensu sięgać po gotowce. Tłumaczenie się, że tak łatwiej i szybciej, nie jest godne foodiesa. Zresztą łatwo i szybko to się przygotowuje ten dip. Połączenie serka śmietanowego, śmietany i majonezu brzmi jak ideał? No prawie, bo jeszcze czosnek, szczypiorek i możemy nurzać nasze ulubione warzywa z rusztu w rozkoszy.

Sprawdź łatwy przepis na dip czosnkowy z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami>>

Grillowane brzoskwinie z serkiem śmietankowym i syropem klonowym

Brzoskwinie z grilla? Nie ma co się doszukiwać sensacji. Tak samo pięknie się zrumienią jak bataty, a dym jeszcze wydobędzie ich słodycz. Dodatek serka śmietankowego podkręconego syropem klonowym doda im wyrazu i głębi. I uwaga! Możemy potraktować to jako deser, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ot, choćby takiej karkówki albo steka.

Zobacz przepis na grillowane brzoskwinie z serkiem śmietankowym i syropem klonowym>>

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk