Królową rusztu jest kiełbasa – można kręcić nosem, ale tradycja nie chce inaczej. Dalej w kolejności ważności stoją mięsa z marynowaną karkówką na czele. Dopiero później zza tacek i papierowej zastawy wyzierają warzywa – choć to za dużo powiedziane, bo zwykle wybór pada na paprykę, cebulę, ewentualnie ziemniaki. Na szczęście coraz częściej odchodzimy od tradycji i z wielką chęcią rumienimy też bataty, bakłażana, kalafiora, szparagi, a nawet buraki i twarde sery.
My jesteśmy zwolennikami harmonii – idealnie wyważonych proporcji, z wyczuciem dobranych, jakościowych produktów, najlepiej tych, na które jest właśnie środek sezonu i pochodzących od lokalnych producentów. I pośród tych wszystkich podpiekanych kiełbas i mięs, rumienionych warzyw i serów warto pomyśleć też o sosach i dipach, sałatkach, surówkach i w końcu o przekąskach, które dodadzą klasycznemu grillowaniu szlachetności. Dziś w roli głównej – serek śmietankowy, który swoją aksamitnością uzupełni smak i fakturę niejednej grillowej propozycji. My wybieramy lokalny serek Łaciaty, zrobiony na mleku, pochodzącym z najczystszych regionów Polski. Mamy dzięki niemu kilka propozycji, jak potrawom z rusztu dodać zaskakujących rumieńców.