Kukbuk
Kukbuk

Bułeczki z serkiem śmietankowym i ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: 
ciasto
mąka pszenna
500 g
suszone drożdże
7 g
sól
10 g
cukier
20 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
letnia woda lub mleko
200 ml
stopione masło extra Łaciate
80 g
dodatkowo
szparagi
250 g
serek śmietankowy naturalny Łaciaty
1 opakowanie
ser Jantar - Klinek do posypania
sól gruboziarnista do posypania

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Mąkę, drożdże, sól i cukier łączymy. Dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera planetarnego. Wolnym strumieniem wlewamy wodę lub mleko, mieszamy 3-4 minuty. Dodajemy masło, wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Z gotowego ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do czystej miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.

krok 2

Szparagi myjemy i po odkrojeniu twardych końcówek przekrawamy wzdłuż na pół.

krok 3

Gotowe ciasto odgazowujemy, wbijając w nie pięść. Dzielimy je na 8-10 równych części. Z każdej formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki nakładamy łyżkę serka śmietankowego i kilka szparagów. Zostawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 25 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu posypujemy startym serem i solą.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk