Kukbuk
Kukbuk

Przepis na makaron ramen – DIY

Na bulionie z wieprzowiny i kurczaka, wegetariański albo z dodatkiem pasty sezamowej i miso. Wyrazisty i pełen umami ramen zawsze smakuje wyjątkowo. Ale czym by był bez solidnej porcji pysznego makaronu?

Tekst: Ada Michalak

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Nie ma wątpliwości, że ramen to jedna z najbardziej ikonicznych potraw Kraju Kwitnącej Wiśni. Kusząca miska charakterystycznego makaronu zanurzonego w gorącym bulionie z mnóstwem pysznych dodatków może się wydawać wymagającym i niezwykle trudnym w przygotowaniu daniem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości to szybki, bezpretensjonalny i stosunkowo tani posiłek, który bez problemu można przyrządzić samodzielnie w domu (sprawdź najlepsze przepisy na ramen >>). Ramen to zaledwie trzy kroki do sukcesu – aromatyczny bulion, kuszące dodatki i… pszenny makaron, bez którego danie to nie byłoby tak popularne, pyszne i przyciągające. Sprawdźcie, czym charakteryzuje się makaron ramen, z czego jest zrobiony i jak samodzielnie zrobić go w domu.

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

Makaron do ramenu

Tradycyjny makaron ramen robi się z mąki pszennej, soli i wody z dodatkiem kansui. Ten zasadowy roztwór, mieszanina węglanu sodu i węglanu potasu, porównywany do proszku do pieczenia czy wody alkalicznej, jest odpowiedzialny za zmianę składu chemicznego glutenu zawartego w mące. Ta reakcja sprawia, że makaron ramen nabiera charakterystycznej sprężystości, a podczas gotowania zachowuje swoją formę. Co więcej, to właśnie kansui sprawia, że makaron ma wyjątkowy smak, odpowiednią teksturę i przyciągającą wzrok złocistą barwę. A co, jeśli nie mamy kansui pod ręką? Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem jest zastąpienie go pieczonym proszkiem do pieczenia lub pieczoną sodą oczyszczoną. Rozsypany cienką warstwą proszek (na papierze do pieczenia, folii lub w płaskim naczyniu) wystarczy piec przez mniej więcej godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten proces z powodzeniem zmienia pH na zasadowe i nadaje właściwości podobne roztworowi kansui.

Przygotowaliśmy dla was przepis na makaron ramen, którego składniki bez problemu znajdziecie na sklepowych półkach

Makarony ramen spotyka się w rozmaitych formach i kształtach – jedne są proste i grubsze, inne cieńsze i pofalowane. Wszystko zależy od upodobań i tego, czego użyjemy do zrobienia makaronu ramen. Nie trzymając się sztywno reguł – bo o to właśnie w ramenie chodzi – przygotowaliśmy dla was przepis na makaron ramen, którego składniki bez problemu znajdziecie na sklepowych półkach. Choć odrobinę się różni od robionego według tradycyjnej receptury, jest wyjątkowo pyszny i przywodzi na myśl prawdziwie orientalny makaron, rodem z ulic Tokio. Sprawdźcie, jak krok po kroku zrobić makaron do ramenu.

Jak zrobić makaron ramen?

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

składniki:

  • soda oczyszczona 100 g
  • zimna woda 200 ml 
  • sól 5 g + do gotowania
  • mąka pszenna chlebowa 500 g
  • skrobia ziemniaczana do podsypywania

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, wysypujemy na nią sodę oczyszczoną i równomiernie rozkładamy ją po całej powierzchni. Pieczemy około godziny – objętość sody powinna się zmniejszyć o mniej więcej ⅓. Upieczoną sodę przesypujemy do słoika i szczelnie go zamykamy.

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 2

Robimy roztwór przypominający kansui – łączymy wodę, 5 gramów pieczonej sody oczyszczonej i sól. Dokładnie mieszamy.

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 3

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną. Wlewamy do niej przygotowany wcześniej roztwór – około 20 mililitrów. Dokładnie mieszamy, aż mąka całkowicie go wchłonie. Powtarzamy tę czynność do momentu zużycia roztworu. Ciasto powinno osiągnąć formę podobną do kruszonki.

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 4

Przygotowane ciasto wkładamy do woreczka strunowego, formujemy go w rulonik i odkładamy na 30 minut. 

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 5

Otwieramy woreczek i delikatnie rozpłaszczamy go ręką lub wałkiem, aby pozbyć się powietrza i by ciasto się scaliło. Odkładamy je znów na 30 minut. 

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 6

Blat posypujemy skrobią ziemniaczaną i wykładamy na nią ciasto. Przekrawamy je na pół lub na nieco mniejsze części – takie, aby zmieściły się do maszynki do makaronu.

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 7

Każdy kawałek rozwałkowujemy za pomocą wałka, a następnie zaczynamy laminowanie za pomocą maszynki. Ciasto wałkujemy na najszerszym ustawieniu, składamy je na pół i raz jeszcze wałkujemy. Ten proces powtarzamy 3-4 razy, aż ciasto przestanie się kruszyć i zrobi się plastyczne. Gdy osiągnie taki stan, stopniowo zmniejszamy grubość wałkowania i, wciąż za każdym razem je laminując, wałkujemy. Finalnie rozwałkowane ciasto powinno mieć 1-1,2 milimetra grubości. 

Zobacz, jak przygotować domowy makaron do ramenu

krok 8

Po osiągnięciu pożądanej grubości kroimy ciasto na części, zależnie od tego, jak długi lubimy makaron. Każdy płat posypujemy skrobią i tniemy za pomocą przystawki do cięcia spaghetti. Makaron można też pociąć ręcznie – wówczas składamy płat ciasta i za pomocą ostrego noża tniemy go w bardzo cienkie paski.

krok 9

Ramen posypujemy skrobią i zawijamy.

krok 10

Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy go przez 30-60 sekund – w zależności od grubości. 

TIP

Makaron można ugotować od razu po przygotowaniu lub przechować przez jeden dzień w lodówce, w szczelnym, wysypanym mąką pudełku.

Dania z makaronem ramen

Pyszny makaron ramen, na który przepis wam zdradziliśmy, doskonale odnajdzie się w aromatycznych bulionach – mięsnym, wegetariańskim czy rybnym. Jeśli najdzie was ochota na smaki orientu, skorzystajcie z naszych przepisów i przygotujcie pachnący tantanmen ramen, wegeramen z pastą miso, ramen z płatkami suszonego tuńczyka bonito lub aromatyczny chicken katsu ramen. Gwarantujemy, że każda z tych propozycji zawróci wam w głowie!

Wypróbuj nasz przepis na Chicken katsu ramen >> 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk