Halloween przywędrowało do nas z krajów anglojęzycznych w latach 90. i powoli zdobyło serca tych, którzy wolą się radować, niż smucić. Każda okazja jest przecież dobra do urządzenia przebieranej imprezy i przygotowania tematycznych przekąsek! Sprawdźcie nasze pomysły na mroczne przekąski na Halloween, a potem postawcie je na stole, lub wręczcie pukającym do drzwi przebierańcom.
Przekąski na Halloween - 10 pomysłów
Zamiast cukierka słodkie pajęczyny, mumie, nietoperze i główki kosmitów. A może jednak psikus? Halloweenowe przysmaki polecają się na pyszny wieczór z dreszczykiem!
Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl
Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy
Tort: muffinezja.pl
Niby takie sprytne, bo umieją latać po ciemku i wiszą do góry nogami, a jednak udało się kilka złapać i upiec w przyprawach. O dziwo smakują zupełnie jak kurczakPrzepis na skrzydła "nietoperzy"
Składniki:
- skrzydełko drobiowe: ok 1 kg
- suszony imbir: 1 łyżeczka
- kolendra: 3/4 łyżeczki
- chili w płatkach: 1/3 łyżeczki
- pieprz syczuański: 1/2 łyżeczki ziaren
- miód: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 5 łyżek
- olej roślinny: 2-3 łyżki
- sezam
Przygotowanie
Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej i rozgniecione w moździerzu przyprawy. Dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym pieczemy na blasze do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy. Takie przekąski halloweenowe na pewno zachwycą każdego.
Łypią z pomiędzy pasków ciasta francuskiego, a w środku mają szynkę, suszone pomidory i oliwki. Jeden kęs kończy tysiące lat spokojnego snu w ciemnej krypciePrzepis na przekąski halloweenowe - mumie z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie: 1 arkusz
- szynka parmeńska
- oliwki
- suszone pomidory
- ketchup
- mozzarella
- rukola
- ser żółty
- sezam
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego za pomocą foremki wykrawamy kółka, a resztę ciasta kroimy w cienkie paseczki. Na wierzch kółek nakładamy ketchup lub sos pomidorowy, szynkę i resztę dodatków, przekładamy na blaszkę i przykrywamy paskami z ciasta. Jeszcze raz przykładamy foremkę i odcinamy ciasto, które wystaje poza placuszek.
Tak przygotowane mumie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy przez około 30 minut lub do zrumienienia. Z plastra żółtego sera wycinamy małe kółeczka, w które wkładamy ziarenka sezamu – posłużą nam za oczy. Mumie to przekąski na Halloween, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę!
Przykurzone kakao, przybrane czekoladową pajęczyną, muffiny dla miłośników czarnych strojów i wszystkich łasuchów-ponurakówPrzepis na mroczne muffiny
Składniki:
- mąka pszenna: 140 g
- cukier: 110 g
- kakao: 40 g
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
- sól: szczypta
- masło: 40 g
- mleko: 150 ml
- jajko "zerówka": 1 sztuka
Ozdobienie:
- mascarpone: 200 g
- śmietanka: 250 ml
- cukier puder: 2-3 łyżki
- gorzka czekolada
Przygotowanie
W misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mokre, po czym łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastek do ¾ wysokości. Pieczemy przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Śmietankę ubijamy, mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem nakładamy na muffinki przy pomocy rękawa cukierniczego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Na papierze do pieczenia rysujemy drobną tylką, wykałaczką lub patyczkiem wzór pajęczyny i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny nakładamy na muffinki. Taka przekąska na Halloween spodoba sie nie tylko dzieciom, ale i dorosłym!
Z czekoladowego ciasta kruchego można wyciąć dowolne kształty. Nietoperze, sowy, czarne koty czy przyozdobione lukrem trumny – wszystko i tak zostanie zjedzone! Takie przekąski na Halloween rozumiemy.Przepis na kakaowe nietoperze
Składniki:
- mąka pszenna: 150 g
- kakao: 20 g
- cukier puder: 50 g
- sól: szczypta
- żółtko jajka "zerówki": 1 sztuka
- masło: 80 g
- woda: 2 łyżki
Dodakowo:
- białko jajka "zerówki": 1 sztuka
- cukier puder: 200 g
- gorzka czekolada (roztopiona)
- gorzka czekolada (starta)
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki łączymy w misce, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, a następnie łączymy przy pomocy noża. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i cienko wałkujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka i skrzydełka. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a następnie studzimy na kratce.W misce lekko roztrzepujemy białko, a następnie dodajmy cukier puder, cały czas ucierając, do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Tak przygotowanym lukrem smarujemy okrągłe ciastka, skrzydełka smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy startą.Przy pomocy wykałaczki nabieramy trochę gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy duże kropki, które posłużą za oczy. Gdy wystygną, nakładamy je na niezastygnięty lukier, doklejamy też skrzydełka.
Nie ma Halloween bez dyniowych straszydeł. Nie marnujcie wnętrz dyni wyciętych na lampiony – zróbcie z nich pyszny krem do czekoladowego tortu!Przepis na dyniowy tort - ciasto Halloweenowe
Składniki:
- mąka pszenna: 170 g
- kakao: 45 g
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
- cynamon: 1 łyżeczka
- masło: 100 g
- cukier brązowy: 100 g
- jajko "zerówka": 2 sztuki
- kefir: 1/2 szklanki
- puree z dyni: 160 g
Krem:
- śmietanka kremówka 30%: 400 g
- serek mascarpone: 300 g
- biała czekolada: 200 g
- aromat pomarańczowy 40 g lub skórka starta z jednej pomarańczy
- pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu
Polewa:
- gorzka czekolada: 150 g
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i cynamon. Odstawiamy.
W osobnej misce ucieramy cukry z masłem na puch. Następnie wybijamy pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Tak powstałą masę mieszamy z puree z dyni oraz maślanką, tylko do połączenia składników. Na zakończenie dodajemy składniki suche – najlepiej w 3-4 partiach, mieszając na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamyć do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Przygotowujemy masę: serek mascarpone ubijamy lekko mikserem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i delikatnie łączymy z masą z macarpone. Całość mieszamy z barwnikiem spożywczym i aromatem lub skórką z pomarańczy.
Blaty tortu przekładamy kremem, smarujemy również boki. Całość polewamy stopioną gorzką czekoladą. Tort można udekorować np. własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami. To nasza najbardziej efektowna propozycja przekąski an Halloween.
Gęsty, rubinowy i słodki napój, przykryty pofałdowaną niczym zwoje mózgowe bitą śmietaną. W sam raz dla wielbicieli malin i wampirów.Przepis na krwawy koktajl
Składniki:
- maliny: 250 g
- mleko: 100 ml
- sok z granatów: 100 ml
- syrop z malin: 5-6 łyżek
- śmietanka: 100 ml
- cukier puder: 1 łyżka
Przygotowanie
Do pojemnika blendera wkładamy owoce i rozdrabniamy, następnie dodajemy mleko, syrop z malin i sok z granatu. Miksujemy razem. Śmietanę ubijamy z cukrem. Koktajl rozlewamy do szklanek, bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy z niej kształt zwojów mózgowych. Całość można też polać syropem, który będzie udawał krew.
Zielone ludziki bezbłędnie opanowały pewną nieznaną ludzkości technikę. Gdy tylko wyjmie się je z piekarnika, natychmiast znikają.Przepis na beziki ufoludki
Składniki:
- białko jajka "zerówki": 150 g
- cukier: 275 g
- sól: szczypta
- barwnik spożywczy zielony
- gorzka czekolada
Przygotowanie
Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie małymi partiami dodajemy cukier cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Na sam koniec dodajemy zielony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy – ilość wg. upodobań, dodajemy tyle, żeby uzyskać kolor ufoludka.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kształt głowy ufoludka. Tak przygotowane beziki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni i przez około 60-70 minut. Upieczone i przestudzone beziki dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą – przy pomocy patyczka malujemy oczy i usta. Te przekąski na Halloween możesz udekorować razem z dziećmi.
Coś bulgocze, coś się przelewa. Czy to tajemna mikstura? Z pewnością jej magiczny smak zaczaruje wszystkich halloweenowych łakomczuchów.Przepis na magiczny halloweenowy napój
Składniki:
- lody waniliowe: 500 ml
- napój gazowany
Przygotowanie
Lody waniliowe wyjmujemy z zamrażalnika, żeby odrobinę zmiękły. Nakładamy po dwie gałki do szklanek i zalewamy dowolnym napojem gazowanym. Te przekąski na Halloween podajemy natychmiast.
Sprawdź też:
- Ludzie i inspiracje
Po co nam Halloween?
W święto duchów liczą się psikusy, lampiony z dyni i przerażające kostiumy – ale czy tylko? Gdy rzeczywistość napawa lękiem, Halloween może okazać się niezwykle pomocny.
- Ludzie i inspiracje
Strach się bać, czyli 20 filmów na Halloween
Gdy strzygi, upiory i wszelkie inne potwory wyjdą na ulice, nawet wiedźmin nie pomoże. Jednak zamiast się bać, lepiej stwory zaprosić do domu i urządzić niekoniecznie przerażający maraton filmowy.
- Kultura i wiedza
Halloween, czyli celtycki Sylwester
Kiedyś w Halloween zamiast dyni drążono rzepę, wróżono z jabłek, orzechów i chleba, a raczono się przy tym ciastkami dla duszy i… „wełną owcy”. Zobacz, jak "noc duchów" obchodzono 2 tysiące lat temu.
- Na mapie
Przekąska na jesień: focaccia z ziemniakami i rozmarynem
Pewnym połączeniom nie sposób się oprzeć – ziemniaki i rozmaryn to duet idealny.
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Jak obrać dynię i pestki dyni?
Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?
- Ludzie i inspiracje
Po co nam Halloween?
W święto duchów liczą się psikusy, lampiony z dyni i przerażające kostiumy – ale czy tylko? Gdy rzeczywistość napawa lękiem, Halloween może okazać się niezwykle pomocny.
- Ludzie i inspiracje
Strach się bać, czyli 20 filmów na Halloween
Gdy strzygi, upiory i wszelkie inne potwory wyjdą na ulice, nawet wiedźmin nie pomoże. Jednak zamiast się bać, lepiej stwory zaprosić do domu i urządzić niekoniecznie przerażający maraton filmowy.
- Kultura i wiedza
Halloween, czyli celtycki Sylwester
Kiedyś w Halloween zamiast dyni drążono rzepę, wróżono z jabłek, orzechów i chleba, a raczono się przy tym ciastkami dla duszy i… „wełną owcy”. Zobacz, jak "noc duchów" obchodzono 2 tysiące lat temu.
- Na mapie
Przekąska na jesień: focaccia z ziemniakami i rozmarynem
Pewnym połączeniom nie sposób się oprzeć – ziemniaki i rozmaryn to duet idealny.
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Jak obrać dynię i pestki dyni?
Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?