Kukbuk
Kukbuk
odmiany gruszek (fot. Lovelli Fuad / unsplash.com)

Poznaj najlepsze odmiany gruszek

Mogą być słodkie i maślane albo bardziej ziarniste, o winnym posmaku. Niektóre najlepiej schrupać na surowo lub dodać do ciasta, z innych – przygotować smakowite przetwory.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Lovelli Fuad / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Pierwsze odmiany gruszek pojawiają się na straganach latem, kolejne są dostępne jesienią i zimą. Świetnie smakują pod kruszonką albo upieczone z orzechami. Są też pomysłowym dodatkiem do sałatek albo dyniowych placuszków z serem brie. Warto poznać przepisy na desery i dania z gruszką w roli głównej, a także dowiedzieć się, które rodzaje gruszek znajdziemy najczęściej na polskich targowiskach.

Jakie są rodzaje gruszek?

Rodzaje gruszek. Przepisy z gruszkami (fot.  David Fartek / unsplash.com)

fot. David Fartek / unsplash.com

Istnieje wiele odmian gruszek. Oto nazwy tych najpopularniejszych i uważanych za najsmaczniejsze gruszki w Polsce.

Isolda

to gruszka, którą jako jedną z pierwszych znajdziemy na straganach, bo już na przełomie lipca i sierpnia. Jest kulista, na części dojrzałych owoców pojawia się pomarańczowoczerwony rumieniec. Miąższ ma maślany, słodko-kwaśny.

Faworytka lub Klapsa

to jedna z najpopularniejszych odmian gruszy. Drzewa owocują w drugiej połowie sierpnia. Jest zielono-czerwona, soczysta i aromatyczna, z białym miąższem. Dojrzała klapsa świetnie nadaje się do deserów. To wyjątkowo słodka odmiana gruszy.

Bonkreta Williamsa

ten gatunek gruszek ma jasnożółty kolor i cienką skórkę. Owoce są pofałdowane i mają nieregularne kształty. Bonkreta Williamsa to jedna z najstarszych, znanych nam do dziś rodzajów gruszek. Pojawia się we wrześniu, należy do jesiennych odmian gruszy. Ma winno-słodki smak, nadaje się zarówno do deserów, jak i na przetwory.

Konferencja

tak jak Bonkreta Williamsa, należy do starych odmian gruszy pochodzących z Anglii. Konferencja to dziś jedna z najpopularniejszych odmian w Europie, również w Polsce. Jest podłużna i matowa, na dojrzałych owocach pojawia się u dołu rdzawobrązowy kolor. Ta odmiana to gruszka deserowa – soczysta i słodka. Koniecznie spróbujcie jej na surowo.

Bera

pod tą nazwą kryje się wiele odmian gruszy, takich jak choćby Amanlisa, Bera Biała, Bera Boska czy Bera Hardy. To gruszki miękkie i deserowe, o maślanym miąższu. Pojawiają się na straganach na przełomie września i października.

Lukasówka

 trafiła do Polski z Francji. Dziś należy do najpopularniejszych polskich rodzajów gruszy. Jej owoce są wyjątkowo duże, o grubej skórce. Długo są zielone, z czasem przyjmują jasnożółty kolor. To jesienna odmiana gruszek, dostępna z reguły od początku października. Owoce można ususzyć albo zrobić z nich przetwory. Grusza Lukasówka ma smak słodko-winny.

(fot. Olesia Bahrii / unsplash.com)

Zimowe odmiany gruszy

Zimowe odmiany gruszy to te, które, choć pojawiają się jesienią, można długo przechowywać i cieszyć się ich smakiem nawet zimą. Do popularnych odmian zimowych należą:

General Leclerc

ten rodzaj gruszek charakteryzuje się dużymi owocami, których waga dochodzi nawet do 300 gramów. Są pękate, o miodowym kolorze, pokryte ordzawieniem. Mają delikatny, słodko-winny smak. Wiele osób uznaje General Leclerc za jedną z najlepszych odmian gruszy. Poleca się je do zjedzenia zarówno na surowo, jak i na przetwory.

Komisówka

to dość późna odmiana gruszy, która jednak odniosła duży sukces i jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Jej owoce są duże i pękate, z rdzawym pokryciem. Dojrzałość osiągają w listopadzie, ale można się nimi cieszyć nawet w grudniu.

Grusze o soczystych owocach

(fot. Moritz Kindler / unsplash.com)

Które gruszki są najbardziej soczyste, które będą smakować najlepiej na surowo? Oczywiście więcej soku mają owoce już dojrzałe. Są jednak odmiany, które charakteryzują się większą soczystością od pozostałych. Wśród soczystych gruszek prym wiodą Isolda, Klapsa i Konferencja.

Jakie odmiany gruszek wybrać na przetwory?

gruszka marynowana gruszki w occie gruszki konserwowe

Na przetwory najlepiej nadają się te rodzaje gruszek, które mają zwarty i ziarnisty miąższ – ponieważ nie rozpadnie się zbyt szybko podczas gotowania. Do takich odmian zaliczamy przede wszystkim gruszki Bonkreta Williamsa i General Leclerc, a także Lukasówkę. Na przetwory nadaje się też Bergamotka Złocista. To trudniej dostępna mała odmiana gruszki o korzennym smaku. Z tych gruszek można przygotować na przykład korzenny dżem dyniowo-gruszkowy, ale świetnie nadają się one również do kiszenia, na przykład w kardamonie i cynamonie.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk