Lato to najlepszy moment, by sięgnąć po świeże, aromatyczne leśne jagody. Kupicie je na bazarkach, ale zachęcamy też do wybrania się po owoce do lasu – taka wyprawa to zarówno okazja do zbiorów, jak i prawdziwy letni relaks.
Pierogi z jagodami to połączenie prostoty i tradycji, które nigdy nie wychodzi z mody. Są lekkie, słodko-kwaśne i do tego świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować jako deser, drugie danie lub przekąskę.
Jak zrobić pierogi z jagodami? Ciasto na pierogi
Przygotowanie pierogów z jagodami zaczynamy od ciasta. Ważne, by było miękkie i elastyczne. Będziecie potrzebować około 350 gramów mąki, ¾ szklanki ciepłej wody i około 2 łyżeczek oliwy lub oleju. Warto dodać do ciasta szczyptę soli. Wodę wlewamy stopniowo i wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą kulę. Odstawiamy na mniej więcej kwadrans – przygotowanie ciasta jest naprawdę łatwe!
Lubimy, kiedy pierogi mają cienkie ciasto i dużo farszu. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba dobrze rozwałkować ciasto. W tym przypadku to praktyka czyni mistrza – po ulepieniu kilku pierogów będziecie już wiedzieć, co to znaczy zbyt cienkie lub zbyt grube ciasto. Zadbajcie również o to, by do wycinania kółek z rozwałkowanego ciasta użyć klasycznej szklanki (średniej szerokości), dzięki czemu pierogi będą odpowiedniej wielkości.