Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z jagodami – przepis na letni klasyk

Pierogi z jagodami należą do najbardziej lubianych dań sezonowych w Polsce. Słodkie, owocowe, delikatne – przypominają smak wakacji u babci i letnich wycieczek do lasu. Sprawdzamy, jak zrobić pierogi z jagodami, by były naprawdę pyszne!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Pexels.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Lato to najlepszy moment, by sięgnąć po świeże, aromatyczne leśne jagody. Kupicie je na bazarkach, ale zachęcamy też do wybrania się po owoce do lasu – taka wyprawa to zarówno okazja do zbiorów, jak i prawdziwy letni relaks. 

Pierogi z jagodami to połączenie prostoty i tradycji, które nigdy nie wychodzi z mody. Są lekkie, słodko-kwaśne i do tego świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować jako deser, drugie danie lub przekąskę.

Jak zrobić pierogi z jagodami? Ciasto na pierogi

Przygotowanie pierogów z jagodami zaczynamy od ciasta. Ważne, by było miękkie i elastyczne. Będziecie potrzebować około 350 gramów mąki, ¾ szklanki ciepłej wody i około 2 łyżeczek oliwy lub oleju. Warto dodać do ciasta szczyptę soli. Wodę wlewamy stopniowo i wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą kulę. Odstawiamy na mniej więcej kwadrans – przygotowanie ciasta jest naprawdę łatwe!

Lubimy, kiedy pierogi mają cienkie ciasto i dużo farszu. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba dobrze rozwałkować ciasto. W tym przypadku to praktyka czyni mistrza – po ulepieniu kilku pierogów będziecie już wiedzieć, co to znaczy zbyt cienkie lub zbyt grube ciasto. Zadbajcie również o to, by do wycinania kółek z rozwałkowanego ciasta użyć klasycznej szklanki (średniej szerokości), dzięki czemu pierogi będą odpowiedniej wielkości. 

Przepis na pierogi z jagodami – nadzienie

KUKBUK-owej redakcji najbardziej smakują pierogi ze świeżymi jagodami. Nie przesmażamy ich wcześniej, nie używamy dżemów czy konfitur. Naszym farszem są po prostu umyte i osuszone leśne jagody. Poza sezonem sprawdzą się mrożone. Jeśli boicie się, że sok może wypłynąć podczas gotowania, dodajcie do owoców łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszajcie. 

Na wycięte z ciasta na pierogi krążki nakładajcie porcję owoców, posypcie ją niewielką ilością cukru i zlepcie brzegi pierożka. Falbanka mile widziana!

Sprawdźcie też nasz poradnik Jak zrobić pierogi?, w którym rozkładamy pierogowe ciasto i rozmaite farsze na czynniki pierwsze!

Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne pierogi z jagodami gotowe!

Fot. Pexels.com

Pierogi z jagodami można zamrozić – wystarczy ułożyć nieugotowane pierożki na płasko w woreczku lub pojemniku.

Robisz pierogi z jagodami? To warto wiedzieć!

Ciasto na pierogi będzie elastyczniejsze, jeśli użyjecie ciepłej wody i odstawicie je na chwilę, by odpoczęło przed wałkowaniem. Nie przesadzajcie z ilością farszu – pierogi łatwiej się skleją i nie rozpadną się w trakcie gotowania. 

Przy jagodach łatwo o rozklejenie – sok wypływa i robi się bałagan. Możecie zwilżyć brzegi ciasta wodą lub białkiem jajka i dobrze docisnąć na przykład widelcem lub palcami w falbankę.

Pierogi z jagodami można zamrozić – wystarczy ułożyć nieugotowane pierożki na płasko w woreczku lub pojemniku. 

Pierogi z jagodami inaczej – 5 pysznych trików

Dodaj śmietanę

Pamiętacie pierogi z jagodami robione przez babcię? Zwykle na wierzchu lądowała pokaźna czapa kwaśnej śmietany. Nie bez powodu, śmietana bowiem świetnie pasuje do słodko-kwaśnego nadzienia, a do tego po połączeniu się z sokiem jagodowym tworzy apetyczny fioletowy sos. Mniam!

Oprósz skórką z limonki

Pierogi z jagodami można podkręcać różnymi dodatkami. Dosypcie do owoców odrobinę cynamonu lub cukru waniliowego, a będą dużo ciekawsze w smaku. My lubimy także dodatki, które dodają daniu lekkości. Dlatego gotowe pierogi z jagodami posypujemy startą skórką z limonki, która wprowadza przyjemną orzeźwiającą nutę.  

Polej masłem z cukrem

Jagody lubią masło. Pomyślcie tylko o jagodziankach! Dlaczego by więc nie polać pierogów masłem z cukrem? Najlepiej przygotować palone masło – będzie miało lekko orzechowy, głęboki smak. Do tego chrupiący brązowy cukier i nasze danie wskakuje na zupełnie nowy poziom rozkoszy!

A jeśli szukacie przepisów na jagodzianki, zerknijcie do naszego poradnika: Jagodzianki i nie tylko – najlepsze przepisy na drożdżówki!

Upiecz w kokosowej panierce

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na domownikach lub po prostu znudziły wam się klasyczne pierogi, spróbujcie pierogów w kokosowej panierce. Pierogi po ugotowaniu wystarczy zanurzyć w miksie śmietany i jajek, a następnie w wiórkach kokosowych i usmażyć. Uzależniają!

A może knedle?

Tak, wiemy, że pierogi z jagodami są pyszne, ale czy próbowaliście może jagodowych knedli? Drożdżowe knedle z jagodami na parze, posypane orzechami włoskimi, smakują doskonale. I robi się je całkiem łatwo. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Sprawdź przepis na knedle z jagodami >>

Pierogi z jagodami = smak lata

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny letni obiad lub deser, pierogi z jagodami będą strzałem w dziesiątkę. Proste składniki, szybki przepis i niezrównany smak sprawiają, że to jedno z najchętniej przygotowywanych dań sezonowych. Spróbujcie sami i poczujcie lato na talerzu!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk