W naszych daniach oliwa gra pierwsze skrzypce. Chlust oliwy może sprawić, że wasze danie nabierze zupełnie innego, nieoczywistego charakteru! Wspólnie z marką Monini przyglądamy się jej różnym rodzajom, testujemy i sprawdzamy połączenia smakowe. Zawsze mamy w kuchni przynajmniej kilka oliw, zarówno te klasyczne, jak i smakowe. Oliwę Classico o łagodnym smaku wykorzystujemy m.in. do pesto czy marynat. Dzięki swojej uniwersalności pasuje do większości dań i jest podstawowym produktem w naszej spiżarni.
Bardziej charakterna w smaku jest natomiast oliwa GranFruttato - wyczujecie w niej wspaniały aromat świeżo skoszonej trawy, który cechuje oliwy z wczesnych zbiorów. To właśnie dlatego będzie doskonałym dodatkiem do świeżych warzyw czy pieczywa, a nawet deserów. Wzbogaci smak każdej potrawy! W kuchni warto też mieć oliwy smakowe. Ta z białą truflą podkręci smak makaronu, rozmarynowa doda aromatu mięsom, a bazyliową polejemy pizzę.
Efektem naszych kuchennych eksperymentów z oliwami jest wspaniała uczta, złożona z chrupiących oliwek na labnehu i fasolki szparagowej z dodatkiem halloumi i brzoskwiń. Deser? Krem czekoladowy polany oliwą! Sprawdźcie nasze przepisy poniżej - wszystkie smakują wspaniale!