Kukbuk
Kukbuk

Oliwa w roli głównej - pomysły na proste i szybkie dania

Szybko, ale efektownie - taki cel zwykle przyświeca nam podczas gotowania. I wtedy z pomocą przychodzi nam oliwa, którą możemy wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. W końcu gości najlepiej zaskoczyć nieoczywistymi smakami!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Ala i Jula Krasnodębskie

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W naszych daniach oliwa gra pierwsze skrzypce. Chlust oliwy może sprawić, że wasze danie nabierze zupełnie innego, nieoczywistego charakteru! Wspólnie z marką Monini przyglądamy się jej różnym rodzajom, testujemy i sprawdzamy połączenia smakowe. Zawsze mamy w kuchni przynajmniej kilka oliw, zarówno te klasyczne, jak i smakowe. Oliwę Classico o łagodnym smaku wykorzystujemy m.in. do pesto czy marynat. Dzięki swojej uniwersalności pasuje do większości dań i jest podstawowym produktem w naszej spiżarni.

Bardziej charakterna w smaku jest natomiast oliwa GranFruttato - wyczujecie w niej wspaniały aromat świeżo skoszonej trawy, który cechuje oliwy z wczesnych zbiorów. To właśnie dlatego będzie doskonałym dodatkiem do świeżych warzyw czy pieczywa, a nawet deserów. Wzbogaci smak każdej potrawy! W kuchni warto też mieć oliwy smakowe. Ta z białą truflą podkręci smak makaronu, rozmarynowa doda aromatu mięsom, a bazyliową polejemy pizzę.

Efektem naszych kuchennych eksperymentów z oliwami jest wspaniała uczta, złożona z chrupiących oliwek na labnehu i fasolki szparagowej z dodatkiem halloumi i brzoskwiń. Deser? Krem czekoladowy polany oliwą! Sprawdźcie nasze przepisy poniżej - wszystkie smakują wspaniale!

Fasolka szparagowa z halloumi, brzoskwinią i czosnkowym pangrattato                                           

Przyjemnie skrzypiący pod zębami ser halloumi podsmażamy na oliwie Monini Classico, do zrumienienia. Podobnie postępujemy z lekko obgotowaną fasolką szparagową. Do tego koniecznie dorzucamy pokrojone białe brzoskwinie - ich słodko-kwaśny smak doda potrawie lekkości.

Ponieważ chcemy, aby danie było jeszcze bardziej chrupiące, przygotowujemy posypkę pangrattato. To banalnie prosta rzecz, a dodaje sałatkom, kanapkom i zupom wyjątkowej tekstury. Wystarczy podsmażyć bułkę tartą z czosnkiem i solą na oliwie i gotowe. Całe danie po złożeniu polewamy oliwą Monini GranFruttato dla podbicia smaku.

Sprawdź dokładny przepis na fasolkę szparagową z halloumi, brzoskwinią i czosnkowym pangrattato >>

Oliwki na labnehu

Takie przekąski lubimy najbardziej - nie wymagają wiele pracy, są pyszne i zdrowe. A do tego przypominają nam o wakacjach nad Morzem Śródziemnym. Wybierzcie swoje ulubione oliwki - mogą być zielone lub czarne, nadziewane lub nie. Ważne natomiast, żeby nie miały pestek. Oliwki podsmażamy na sporej ilości oliwy (my korzystamy z oliwy Monini Classico, która świetnie sprawdza się przy tym daniu) i dodajemy do nich trochę rozmarynu.

Chrupkie oliwki układamy na kremowym serku labneh. Znajdziecie go w marketach, ale można też z łatwością przygotować go w domowych warunkach. To danie świetnie sprawdzi się jako przystawka albo lekka przekąska w ciągu dnia.

Sprawdź przepis na oliwki na labnehu >>

Czekoladowy mus chia z oliwą

Deser z oliwą? Już od dawna z powodzeniem używamy oliwy w deserach i musimy zdradzić wam jedno - lody, ciasta i kremy zyskują dzięki niej fantastyczny smak! My tym razem stawiamy na mus czekoladowy.

Do środka naszego deseru wrzucamy trochę nasion chia, które przyjemnie przełamują gładkość musu. Umieszczone w kieliszkach kulki polewamy oliwą GranFruttato i posypujemy płatkami soli. Pyszne!

Sprawdź przepis na czekoladowy mus chia z oliwą >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Monini.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk