Kukbuk
Kukbuk

Desery z oliwą, do których chce się wracać

Najczęstsze składniki ciast i innych deserów? Mąka, cukier, jajka, masło... My jednak zamiast masła lubimy używać do deserów oliwy. I to nie tylko dlatego, że jest ona zdrowym, roślinnym zamiennikiem. Oliwa przeistacza klasyczne przepisy w pociągające nowości, dodaje słodkościom charakteru i raz użyta podczas pieczenia, staje się stałym, składnikiem deserów, docenianym przez profesjonalnych i domowych cukierników.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia i przepisy: www.thisflavorfullife.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Oliwą polewamy czekoladową panna cottę, dodajemy ją do klasycznych magdalenek i ciasta orzechowego ze śliwkami. Zachwycamy się wilgocią, którą oliwa nadaje wypiekom; doceniamy wyczuwalne, intensywne nuty, które desery zawdzięczają przede wszystkim oliwie GranFruttato. Oliwa potrafi połączyć pozostałe składniki i podkreślić ich smaki i aromaty (na przykład czekolady lub orzechów), a także dodaje coś od siebie. 

Najważniejsze, by do deserów używać oliwy extra vergine dobrej jakości. Dzięki temu, oprócz wspaniałego smaku, otrzymamy porcje zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, witaminy E i dobroczynnych polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. 

Do deserów wyśmienicie nadają się także aromatyzowane oliwy Monini – pomarańczowa i cytrynowa. 

Cytrynowe magdalenki z oliwą Classico

Magdalenki nie tylko smakują, ale i wyglądają cudnie. Mają kształt muszli i polsko-francuski rodowód, wymyślono je bowiem na dworze przebywającego na emigracji we Francji króla Polski Stanisława Leszczyńskiego. Przygotowanie magdalenek jest niezwykle proste – wystarczy mieć odpowiednią formę i sprawdzony przepis. Dzięki oliwom Classico i cytrynowej ciastka stają się wilgotne i aromatyczne. 

Wypróbuj przepis na cytrynowe magdalenki z oliwą Classico

Pomarańczowe babeczki z oliwą Classico i kremem mascarpone

Te babeczki umilą nawet najbardziej szary, zimowy dzień. Pachną wanilią i pomarańczą, są kremowe, delikatne, a zarazem wyraziste. Zwłaszcza jeśli do pieczenia użyjemy oliwy i udekorujemy je owocami i listkami mięty. Są idealne na spotkania wigilijne i noworoczne. Jedyny ich minus jest taki, że znikają zbyt szybko. Nie ma się co łudzić – na jednej babeczce nie da się skończyć. Psst, nawet nie próbujemy!

Zachwyć się pomarańczowymi babeczkami z oliwą Classico i kremem mascarpone

Czekoladowa panna cotta z kremem chantilly i oliwą GranFruttato 

Oto panna cotta jakiej nie znacie! Po pierwsze jest czekoladowa, po drugie z oliwą GranFruttato, która zmienia klasyczny przepis nie do poznania i nadaje mu charakteru. Dopełnieniem deseru jest krem chantilly, czyli bita śmietana z cukrem i wanilią. Chantilly lubimy jeść łyżkami prosto z miski, ale w duecie z czekoladową panna cottą, obiecujemy, będzie jeszcze smaczniej. Deser warto wykończyć paroma kroplami oliwy GranFruttato. 

Poznaj przepis na czekoladowa panna cottę z kremem chantilly i oliwą GranFruttato

Ciasto z oliwą GranFruttato, orzechami laskowymi i śliwkami  

Mąkę orzechową lubimy dodawać do ciast, jogurtów i past. Jest aromatyczna, bogata w błonnik, witaminy A i E. Gdy w przepisie spotka się ona ze zdrową i wyrazistą oliwą GranFruttato, efekt nie ma sobie równych. Powstałe ciasto oliwno-orzechowe jest pożywne, wyraziste i po prostu pyszne. Na jego wierzchu układamy grillowane z cukrem i sokiem z cytryny śliwki. Cóż za wyśmienite, jesienne połączenie. 

Sprawdź przepis na ciasto z oliwą GranFruttato, orzechami laskowymi i śliwkami  

Ciasteczka czekoladowe z oliwą Classico 

Ten przepis na ciasteczka to pochwała prostoty. Robi się je szybko, praktycznie zawsze się udają i trudno znaleźć kogoś, komu by nie smakowały. Sekrety naszych ciasteczek czekoladowych są dwa: do ich przygotowania używamy oliwy Classico o harmonijnym, średnio intensywnym smaku i posypujemy je płatkami soli. Choć w przepisie sól podajemy jako dodatkową opcję, nie dajcie się długo namawiać. 

Posmakuj ciasteczek czekoladowych z oliwą Classico 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk