Oliwę o smaku białej trufli lubimy dodawać do makaronów i jajek i obficie polewać nią bruschetty. Tym razem wzbogaciła przepis na kremowe risotto z grzybami shitake i enoki. Bez oliwy o aromacie czosnku i ostrej papryczki nie wyobrażamy już sobie grillowania. W kuchni nie może też zabraknąć oliwy bazyliowej – stałego składnika sosów i lekkich dressingów. Oliwy cytrynowej i pomarańczowej z lubością używamy podczas przyrządzania ryb, owoców morza i deserów. A to tylko przykłady oliw smakowych i sposobów na podkręcenie dań. Są jeszcze oliwy z rozmarynem, pieprzem, o smaku pesto… Niech nasze pomysły będę inspiracją do dalszych smakowitych eksperymentów!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-HdKx4Z7CNQRbiGWe1fsMF9uCIUP3WWbsbQCWsszZEY/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDEtMTEv/RFNDXzUyODQuanBn.jpg)
Jak oliwy smakowe potrafią odmienić codzienne menu
Wystarczy parę kropel oliwy smakowej, by zmienić charakter dania. Talerz zaczyna pachnieć bazylią, truflami lub cytrusami. Wraz z kolejnymi kęsami przenosimy się do słonecznej Italii. Każde danie z inną oliwą jest jak dzień włoskich wakacji – zaskakujący, pełen kolorów i nowych doznań. Poznajcie najlepsze oliwy smakowe i przepisy na proste, aromatyczne dania, w których niezastąpionym składnikiem jest właśnie oliwa.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!