Kukbuk
Kukbuk
Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Obiad nie tylko od święta

Polędwicę nacieramy rozmarynem a rostbef podajemy z puddingiem – oto przepisy na obiady, które zachwycą gości i domowników.

Tekst: redakcja

Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i przygotowanie: Michał Toczyłowski

Opublikowano: 2 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Badania pokazują, że wysokokaloryczne dania poprawiają humor, dlatego, kiedy za oknem panują niepodzielnie chłód oraz ciemność z przyjemnością sięgamy po cięższe, oraz solidniejsze potrawy. Na obiad wybieramy posiłki, które dostarczają energii i zawierają więcej tłuszczów, ale nie ograniczamy się do tradycyjnego schabowego. Zapraszamy na kulinarną ucztę!

Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem żurawinowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem żurawinowym >>

W obwiązane sznurkiem polędwiczki wkładamy aromatyczny rozmaryn, a całość podajemy na słodko-kwaśnym sosie żurawionym.

   

 

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym >>

Delikatne ciasto przełamujemy ostrzejszą gorgonzolą i doprawiamy gałką muszkatołową.   

 

Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym >>

Aromatyczny zapach grzybów łączy się z tymiankiem oraz czosnkiem, tworząc wytrawne danie nie tylko dla angielskich smakoszy. 

Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką >>

Dla miłośników prostych i szybkich dań – brukselki blanszujemy i podlewamy wytrawnym winem, a następnie podajemy ze stekiem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk