Kukbuk
Kukbuk
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem żurawinowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa w boczku z sosem żurawinowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 MIN + 20 MIN PIECZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
polędwiczka wieprzowa Sokołów
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
boczek surowy wędzony Sokołów w plastrach
1 opakowanie
rozmaryn
kilka gałązek
cukier trzcinowy
50 g
świeża żurawina lub borówka brusznica
300 g
wino białe wytrawne
100 ml

Przepis: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Polędwiczka wieprzowa Sokołów – opakowanie

krok 1

Polędwiczkę czyścimy z błonek i ścięgien. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plasterki boczku rozkładamy na desce tak, by nachodziły dłuższymi  brzegami jeden na drugi. Kładziemy na nich polędwiczkę i powoli ją zawijamy. Obwiązujemy ją ciasno sznurkiem do wędlin. Pomiędzy węzły wkładamy gałązki rozmarynu.

krok 2

Tak przygotowaną polędwiczkę kładziemy na kratce w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż osiągnie w środku 60 stopni.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy sos żurawinowy. W garnuszku robimy karmel z cukru. Gdy cukier się roztopi, wrzucamy do garnka 2-3 owoce żurawiny lub czerwonej borówki. Czekamy, aż zaczną się lekko smażyć na cukrze, i wlewamy wino. Dusimy owoce, aż powstanie sos. Dodajemy pozostałe owoce i doprowadzamy do zagotowania. Dzięki temu część z nich pozostanie w całości.

krok 4

Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy na deskę i zostawiamy na 3-5 minut, by odpoczęła. Podajemy z sosem żurawinowym.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka