Kukbuk
Kukbuk

Nowy trend prosto z kuchni wegetariańskiej: fioletowe warzywa i owoce

Fioletowe warzywa i owoce to żadna nowość, ale w ostatnich latach trochę popadły w zapomnienie. Może warto odkryć je na nowo?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Jak pewnie wiecie, każdy rok ma jeden, wiodący kolor. Rokiem 2015 rządził kolor zwany marsala (ceglastoczerwony), w 2016 roku panował rose quartz (pasteloworóżowy), a w 2017 – greenery (soczysty zielony). Instytut Pantone zapowiedział, że rok 2018 upłynie pod znakiem fioletu. I to nie byle jakiego, bo elektryzującego – ultrafioletu.

To odcień uzyskany ze zmieszania czerwonego, zielonego i niebieskiego w proporcjach 95:75:139. Co prawda tej matematycznej proporcji nie da się w skali jeden do jednego przełożyć na sztukę kulinarną (i całe szczęście, bo kto chciałby jeść ultrafioletowe produkty?), może być za to ogromną inspiracją, która nie tylko znajdzie odzwierciedlenie w wyglądzie i smaku dań, ale i wpłynie na kondycję organizmu.

Fioletowe warzywa i owoce warto kupować i jeść nie tylko ze względu na kolor

Kto wie, być może nigdy nie podejrzewaliście tego koloru o walory prozdrowotne (kojarzy się raczej z czymś zimnym i niedostępnym), tymczasem okazuje się, że fioletowe warzywa i owoce warto kupować i jeść nie tylko ze względu na kolor, który pięknie wygląda na dużym białym talerzu.

Dlaczego warto jeść fioletowe warzywa?

Z najnowszych badań wynika, że jedzenie fioletowych produktów korzystnie wpływa na pracę serca, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowych. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości flawonoidów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

A to nie koniec zalet. Produkty w tym kolorze przyczyniają się do utrzymania na odpowiednim poziomie tak zwanego dobrego cholesterolu. Warto wiedzieć, że im intensywniejszy kolor warzyw i owoców, tym więcej w nich przeciwutleniaczy,które opóźniają proces starzenia skóry. Dodatkowo zawarte w nich antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu. Poprawiają pamięć i sprzyjają koncentracji.

Reklama

Bogactwo fioletowych warzyw – jest w czym wybierać!

Gdy mówimy o fioletowych warzywach, na myśl od razu przychodzi nam bakłażan. Błyszczący, o miękkim miąższu, z którym kojarzą się dania śródziemnomorskie i bliskowschodnie. Dalej mamy ziemniaka, który może trafić do wielu polskich domów dzięki dostępności w dyskontach. Owszem, smakuje podobnie do tego klasycznego, ale fioletowe purée może przyprawić o zawrót głowy niejednego domownika i gościa i wynieść domową kuchnię na kulinarny Everest.

Purpurowe brokuły, brukselka czy papryka są po prostu miłą odmianą, gdy opatrzą nam się standardowe zielone wersje. Fioletowe są także śliwki, jeżyny, jagody, borówki, winogrona, porzeczki, owoce aronii, a mogą być także: kalafior, jarmuż, cebula, buraki, pomidory i nasza lubiona marchewka! Sami widzicie, że jest w czym wybierać! Jedzmy więc fioletowe!

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk