Kukbuk
Kukbuk
Placki do tortilli – z papryką, ze szpinakiem i pszenne (fot. Maciej Niemojewski)

Najlepsze przepisy na placki do tortilli

Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Jak zrobić ciasto na tortille?

Historia placków do tortilli sięga czasów Azteków! To właśnie oni tysiące lat temu wymyślili okrągłe, płaskie i chrupiące placki, które występowały w roli pieczywa lub bazy innych potraw. Dzisiejsze tortille, znak rozpoznawczy kuchni meksykańskiej, są niezwykle wdzięczną podstawą wielu pysznych potraw. Burrito, taco, enchilada czy quesadilla – to najpopularniejsze dania powstające właśnie na bazie tortilli. Podawane z mięsnym lub warzywnym farszem, idealnie sprawdzają się jako szybki obiad lub imprezowa przekąska – w pyszny, chrupiący placek do tortilli można zawinąć niemal wszystko! Choć gotowe tortille ze sklepu mają jedną główną zaletę – po otwarciu opakowania są gotowe do jedzenia – warto spędzić trochę czasu w kuchni i przygotować je samemu w domu. Nic nie zastąpi przecież świeżo usmażonego placka! Jesteśmy niemal pewni, że gdy raz się przekonacie, jak proste i szybkie w przygotowaniu są domowe placki tortilla, raczej nie wrócicie do tych ze sklepowych półek. Są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze, a ich przyrządzenie przynosi ogromną satysfakcję. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić pyszne, prawdziwe placki do tortilli rodem z Meksyku, trafiliście idealnie. Przygotowaliśmy dla was przepisy na placki do tortilli, które zawrócą wam głowie!

Paprykowe, szpinakowe i pszenne placki do tortilli (fot. Maciej Niemojewski)

Aby łatwiej wam było zająć się tym w warunkach domowych, opracowaliśmy poradnik, z którego krok po kroku dowiecie się, jak zrobić perfekcyjny placek do tortilli

Sprawdzone ciasto na tortille

Choć przygotowanie ciasta na tortillę nie jest trudne i nie zabiera zbyt wiele czasu, należy pamiętać, że każdy przepis, w którym używa się tego pysznego placka, może wymagać wykorzystania nieco innego ciasta. W jednych potrawach lepiej sprawdzi się kukurydziane ciasto do tortilli, a w innych pszenne. Niezwykle istotne jest także to, jakich składników użyjemy. Im lepszej jakości będą, tym smaczniejszy będzie ostateczny efekt. Ważną kwestią jest też wybór odpowiednich przypraw. W dużej mierze to właśnie dzięki nim przygotujecie oryginalne placków do tortilli. Aby łatwiej wam było zająć się tym w warunkach domowych, opracowaliśmy poradnik, z którego krok po kroku dowiecie się, jak zrobić perfekcyjny placek do tortilli. Idealnie elastyczny, nie będzie się łamał – a do tego jest dziecinnie prosty w przygotowaniu!

Przepis na pszenną tortillę

Aby szybko przygotować ciasto na placki do tortilli, będziecie potrzebować zaledwie kilku składników! Chcąc zrobić własną tortillę, zaopatrzcie się w mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, masło lub oliwę i wodę. Takie połączenie składników, przy jednoczesnym trzymaniu się przepisu, sprawi, że naleśniki do tortilli za każdym razem wyjdą pysznie.
Składniki potrzebne do przygotowania placków do tortilli: mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, woda (fot. Maciej Niemojewski)

Składniki:

  • mąka pszenna 160 g + do podsypania
  • sól ¾ łyżeczki
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki (opcjonalnie)
  • rozpuszczone masło lub oliwa 2 łyżki
  • woda 80-90 ml
Zagniatanie ciasta na placki do tortilli (fot. Maciej Niemojewski)

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sól i opcjonalnie proszek do pieczenia. Na środku tworzymy wgłębienie, do którego wlewamy rozpuszczone masło lub oliwę i połowę wody.

Uformowane z ciasta kulki na tortillę lub wrapa (fot. Maciej Niemojewski)

krok 2

Ciasto na tortille najpierw mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Stopniowo dodajemy pozostałą wodę, tak aby ciasto było zwarte, ale jednocześnie miękkie i elastyczne. Gdy składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto jeszcze przez chwilę, następnie dzielimy je na 4 lub 5 równych części, podsypujemy mąką i formujemy z nich kule. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby ciasto na tortille odpoczęło.

Wałkowanie ciasta na placek do tortilli lub wrapa (fot. Maciej Niemojewski)

krok 3

Każdą porcję ciasta do tortilli wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką najcieniej, jak tylko się da.

Placek do tortilli usmażony na patelni (fot. Maciej Niemojewski)

krok 4

Ostatnim etapem przepisu na naleśniki tortilla jest smażenie. Placki do tortilli smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, aż pojawią się pęcherzyki, a tortilla ładnie się zarumieni. Gotowe przekładamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą, aby pszenne placki na tortille nie wysychały.

TIP

Tortille przygotowujemy, gdy placki są jeszcze ciepłe. Możemy je również zamknąć w woreczku strunowym i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić. Przed podaniem tortilli placki można podgrzewać przez chwilę w piekarniku lub na patelni. Wtedy ponownie zrobią się miękkie i elastyczne.

Znacie już przepis na ciasto na naleśniki z mąki pszennej, które idealnie sprawdzi się jako baza wrapa lub tortilli. Jeśli jednak znudziły wam się klasyczne smaki, przygotowaliśmy dla was też kilka innych, bardziej oryginalnych przepisów na domowe placki tortilla. Eksperymentujcie!

Placki do tortilli – z papryką, ze szpinakiem i pszenne (fot. Maciej Niemojewski)

Jak zrobić placki do tortilli? Niebanalne przepisy

Choć klasyczny, pszenny placek sprawdza się w tortilli lub wrapie zawsze, czasem warto poeksperymentować i zmodyfikować przepisy! Aby rozwinąć się kulinarnie, pobudzić swoją kreatywność i urozmaicić doznania smakowe, w przepisie na naleśniki do tortilli uwzględnijcie przyprawy, które podkręcą smak placka i sprawią, że uzupełniona wyśmienitymi dodatkami tortilla będzie smakowała jeszcze lepiej! Gwarantujemy, że tortilla szpinakowa, paprykowa i z kurkumą zasmakuje nawet najbardziej wybrednym wielbicielom kuchni meksykańskiej. To placki, które doskonale pasują do soczystych mięs, chrupiących warzyw i pysznych sosów. A do tego są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. A zatem – do dzieła!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk