Kawa z rana to nic zaskakującego, ale są tacy, którzy jej kolejne filiżanki piją przez cały dzień. Zarówno dla entuzjastów kawy, którzy nie mogą się obejść bez jej smaku i aromatu, jak i dla tych, którzy chętnie oddają się kulinarnym eksperymentom, przygotowaliśmy kilka zaskakujących obiadowych przepisów z kawą jako pełnoprawnym składnikiem dań. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że makaron i espresso nie idą w parze, wieprzowina z kawą to mezalians, a burak oburza się na widok doppio – wyprowadzamy was z błędu.
Najlepsze przepisy na obiady z kawą
Jeśli kawa kojarzy się z porą obiadową, to raczej w formie espresso wypitego po posiłku. A przecież świeżo zaparzony napar można z powodzeniem dodać do samego dania!
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: dinnershow.studio
Obiad z kawowym akcentem przygotujecie w mgnieniu oka!
Podstawą tych pyszności jest oczywiście doskonałej jakości kawa. Przyrządzona w domu, ale w pełni profesjonalnie, z fachową pomocą automatycznego ekspresu ciśnieniowego Nivona CafeRomatica 825. Z łatwością zaparzycie w nim intensywne espresso do gotowania, a także delikatniejsze caffé lungo czy aksamitne cappuccino, którym popijecie posiłek. Każda z tych pozycji bazuje na właściwej proporcji kawy, wody i mleka, a wbudowany młynek pozwala na przygotowanie aromatycznego wywaru ze świeżo zmielonych ziaren, co zapewnia kawie głębię smaku.
Dzięki technologii Aroma za każdym razem uzyskacie taki napój, jaki smakuje wam najbardziej, albo dopasujecie jego smak do konkretnego przepisu. Ekspresy Nivona są wyposażone w system Aroma Balance, dzięki któremu można samodzielnie określić, które nuty chce się wydobyć z ziarna. W wersji „dynamicznej” wybierzemy delikatną kwaskowatość z lekko owocową nutą. Opcja „stała” da lekką goryczkę o pełnym smaku, a „intensywna” – mocną, aromatyczną kawę w stylu włoskim. Z taką pomocą obiad z kawowym akcentem przygotujecie w mgnieniu oka!
Makaron z łososiem w kawowej marynacie >>
Łosoś i kawa to nieoczywiste połączenie, ale ten przepis dowodzi, że ryba w aromatycznej marynacie ze świeżo zmielonych ziaren kawy to kulinarny strzał w dziesiątkę. Jeśli dodacie do tego własnoręcznie przygotowane tagliatelle, otrzymacie odważne i niebanalne danie, dzięki któremu z łatwością zabłyśniecie w towarzystwie.
Polędwiczka wieprzowa w sosie kawowo-daktylowym z purée z selera i karmelizowanymi gruszkami >>
W automatycznym ekspresie ciśnieniowym Nivona regulowanie stopnia mielenia ziaren jest banalnie proste, dzięki czemu espresso jest idealnie skoncentrowane. Intensywna, aromatyczna kawa w połączeniu z wieprzowiną, sosem sriracha, gruszką i miodem stworzy kompozycję, która pobudzi wyobraźnię i kubki smakowe.
Sałatka z buraków pieczonych w marynacie kawowo-winnej z rukolą, fetą i pestkami dyni >>
To zaskakujące połączenie w praktyce okazuje się kompozycją idealną. Pieczony słodki burak potrzebuje przecież zdecydowanego uczucia – tym razem znajduje je w objęciach aromatycznej kawy, która pomaga wydobyć z niego cudowny smak i aromat. Dla towarzystwa przychodzą słona feta, cierpka rukola i prażone pestki dyni.
Materiał powstał we współpracy z marką Nivona.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?